Zájem lidí o penzijní připojištění stoupl v listopadu 11násobně

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zájem lidí o penzijní připojištění stoupl v listopadu proti průměru předcházejících měsíců letošního roku jedenáctinásobně. Vyplývá to ze statistik společnosti Rentia, divize poradenské firmy AWD ČR. Důvodem prudkého nárůstu byla podle odborníků snaha lidí uzavřít penzijní připojištění za původních podmínek, které změní penzijní reforma v lednu 2013.

 

Vzestup zájmu klientů o uzavření penzijního připojištění se podle statistik začal projevovat od letošního srpna. Poptávka pak vyvrcholila v listopadu. Při srovnání s loňským listopadem bylo zvýšení poptávky více než pětadvacetinásobné.

"Lidé, kteří stihli uzavřít penzijní připojištění do 30. listopadu, si uchovají i v příštích letech některé zajímavé výhody. Mezi ty patří například povinnost fondů vykazovat kladné zhodnocení," uvedl produktový manažer Rentie Kamil Durčák. O důchodové reformě a změnách v penzijních fondech se hovořilo mnoho měsíců. Přesto podle něj řada lidí odkládala uzavření smlouvy za původních podmínek zcela na poslední chvíli.

Od ledna 2013 se systém spoření na důchod výrazně změní. Dosavadní penzijní fondy se včlení do takzvaného třetího pilíře důchodového systému a nově uzavírané smlouvy budou mít již jiné podmínky. Lidé budou volit mezi několika investičními strategiemi a změní se také podmínky pro výplatu některých dávek. V souvislosti s tím například již nebude možné využít výsluhovou penzi, na kterou byl v případě původních smluv nárok již po 15 letech spoření.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finanční podpory státu od roku 1994. Na trhu zůstalo devět fondů z původních 44. Od příštího roku se k nim připojí ještě fondy společností Raiffeisenbank a Conseq. Koncem září si na důchod tímto způsobem spořilo 4,68 milionu Čechů, další statisíce přibyly v říjnu a listopadu. PFČP odhadl za říjen a listopad nárůst počtu klientů o 70.000, PF Allianz o 60.000, PFČS o 50.000, PFKB a ČSOB Stabilita o 30.000, ING PF o 18.000 lidí.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK