Generálním ředitelem EGAP byl dnes zvolen Jan Procházka

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Generálním ředitelem a předsedou představenstva Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) byl dnes dozorčí radou jednomyslně zvolen ekonom Jan Procházka (33). Místopředsedou představenstva se stal náměstek generálního ředitele Milan Šimáček. ČTK o tom informoval mluvčí EGAP Vlastimil Nesrsta.

"Rád bych navázal na všechno pozitivní, co EGAP za 20 let své existence dokázal v podpoře českých exportérů", řekl Procházka po svém zvolení. Zdůraznil, že přebírá vedení společnosti v době, kdy se mezinárodní obchod potýká s dopady celosvětové hospodářské krize a podpora exportních aktivit českých firem prostřednictvím úvěrového pojištění se státní podporou tak nabývá ještě většího významu.

Procházka působil dosud jako hlavní analytik a ředitel pražské pobočky makléřské společnosti Cyrrus a je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Šéf EGAP Karel Pleva skončil ve funkci 19. září. Řízením byl poté dočasně pověřen náměstek generálního ředitele pro úsek financí Milan Šimáček.

EGAP je ovládán čtyřmi ministerstvy, každé vlastní čtvrtinu akcií. Letos očekává na základě nově uzavřených pojistných smluv rekordní obchodní výsledek. Pojistí vývoz českého zboží, služeb a investic v celkové hodnotě přibližně 84 miliard korun. V dosud rekordním roce 2010 EGAP pojistil český export v hodnotě více než 67 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK