Párty nekončí, opět se tiskne více a jede se dál

18.12.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Minulý týden bylo schváleno navýšení kvantitativního uvolňování na více než dvojnásobek v září schválené částky. Zatímco do roku 2007 byl tento výraz srozumitelný jen finančním expertům, od pádu Lehman Brothers se stalo všeobecně používaným slovním spojením. Pozornost je zcela jistě oprávněná, vzhledem ke svému globálnímu dopadu by měla být ještě násobně vyšší.

FED už nakoupil aktiva za dva biliony dolarů

Od prvního nákupu aktiv americkou centrální bankou (FED) už uplynuly více než čtyři roky. Za tuto dobu byly skoupeny americké dluhopisy a hypotéky za dva biliony dolarů. Hlavním účelem je podle FEDu nastartování ekonomického růstu a snížení nezaměstnanosti. Účinnost kvantitativního uvolňování je přinejmenším sporná, Američané jsou stále chudší, mají nižší mzdy a podíl pracujících obyvatel na celkové pracovní síle je nejnižší od počátku osmdesátých let. Hrubý domácí produkt (HDP) slabě roste díky vysokému rozpočtovému schodku, jehož průměr v posledních třech letech dosáhl 8,3 % HDP.

Bilance v oblacích

Je s podivem, že v minulém týdnu byl schválen další nákup aktiv, a to bez většího zájmu médií. Neexistuje zatím shoda, zda se jedná o navýšení už v září schváleného QE3, nebo o zcela nové QE4. Důležité však je, že FED bude měsíčně nakupovat aktiva za 85 miliard dolarů, nejvíce od QE1. Jak je ostatně principem QE, peníze si bude v rámci tvůrce měnové politiky tisknout a nakupovat s nimi na trhu. Za rok by tak FED měl svoji bilanci navýšit o jeden bilion dolarů na celkové čtyři biliony. Nedá se totiž příliš sázet na to, že v této době dosáhne svého nového cíle snížit nezaměstnanost na míru 6,5 % (aktuálně 7,7 %), kterou podmiňuje zastavení akce.

Nový program se FED snažil finančnímu světu prodat jako náhradu za končící operaci Twist, ve které centrální banka směňovala krátkodobé dluhopisy za dluhopisy s delší dobou splatnosti. Operace Twist však měla na bilanci americké centrální banky neutrální dopad (žádné nové peníze se „netiskly“). To je však dramatický rozdíl od nového programu, kterým bude FED svoji bilanci zvyšovat. Spíše než náhrada za Twist se tak můžeme bavit o novém programu, který více než zdvojnásobuje dosavadní nákupy FEDu.

Hlavním negativním důsledkem kvantitativního uvolňování je vytváření distorzí na finančních trzích. Navíc způsobuje, že největším kupcem amerického dluhu je domácí centrální banka, což zavání návykovou monetizací dluhu. Přestože většina nových peněz zůstává na účtech komerčních bank u centrální banky, část se dostává ven a hledá co nejvyšší zhodnocení. Důsledkem je vytváření bublin na měnách, akciích či komoditách a vyšší volatilita těchto aktiv. QE prováděné americkou centrální bankou oslabuje americký dolar a stará se o podporu cen akcií nebo komodit, jejichž vysoká cena je jednou z významných překážek hospodářského oživení. Spekulanti mohou být spokojeni, ekonomika však bude poškozena.

Graf: Objem státních dluhopisů a MBS v držení americké centrální banky od roku 2007. Další vývoj se dá očekávat ve směru zelené šipky (v bln. USD). Státní dluhopisy a MBS tvoří podstatnou část bilance FEDu

qe_usa.gif

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU