Zahraniční poptávka po amerických dluhopisech je na rekordu

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. prosince (ČTK) - Zahraniční poptávka po amerických dluhopisech vystoupila na nový rekord. Navzdory hrozící rozpočtové krizi drželi cizinci na konci října dluhopisy amerického ministerstva financí v objemu 5,48 bilionu dolarů (zhruba 105 bilionů Kč). Ukázala to statistika, kterou ministerstvo v měsíčních intervalech zveřejňuje.

Růst poptávky svědčí o tom, že cizinci považují americké dluhopisy stále za naprosto spolehlivé. Proti září se celkový objem amerických dluhopisů s různými splatnostmi v rukou cizích subjektů podle agentury AP zvýšil o 0,1 procenta.

Nejvíce amerických dluhopisů už delší dobu vlastní Čína, která jejich objem v říjnu opět mírně zvýšila, a to na 1,16 bilionu dolarů (asi 22,2 bilionu Kč). Japonsko, které drží druhý největší objem, svůj podíl zvýšilo na 1,13 bilionu dolarů (asi 21,7 bilionu Kč).

Třetím největším držitelem amerických dluhopisů je Brazílie, která jich v říjnu měla za 255,2 miliardy USD (asi 4,9 bilionu Kč). Proti září je to rovněž nárůst.

Ve Spojených státech se nyní vedou debaty, jak zajistit vytrvalé snižování rozpočtového deficitu. Pokud se demokraté prezidenta Baracka Obamy s republikány do konce letošního roku nedohodnou na oboustranně přijatelném řešení, nastoupí od nového roku automatické zvyšování daní a snižování výdajů. Ekonomové se obávají, že americká ekonomika by se mohla v takovém případě znovu ocitnout v recesi.

Cizinci ale neměli zájem o krátkodobé dluhopisy a koupili jen dlouhodobé cenné papíry v objemu pouze 1,3 miliardy dolarů (asi 24,9 miliardy Kč). Při započtení krátkodobých dluhopisů, což jsou hlavně pokladniční poukázky, byli cizinci čistými prodejci amerického dluhu. Prodali jej za 56,7 miliardy dolarů, což je nejvíce od července 2011. V září jich naopak v čistém vyjádření koupili za 4,3 miliardy dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK