Zahraniční solární invetoři dají arbitrážní žalobu začátkem roku

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) podá arbitrážní žalobu na Českou republiku v prvním čtvrtletí příštího roku. Jejím předmětem bude náhrada finančních škod, které zahraniční investoři utrpěli kvůli nové legislativě, sdělil dnes ČTK mediální zástupce IPVIC Michal Donath. Stát na řadu solárních zdrojů uvalil 26procentní daň, aby zabránil výraznému zdražení elektřiny.

 

"Ač jsme v druhé polovině roku 2012 již arbitrážní podání připravovali, snažili jsme se ještě stále o smírné řešení," řekl generální sekretář klubu IPVIC Frank Schulte. Česká vláda ale podle něj na jejich snahy nereagovala. "Zaznamenali jsme naopak, že ještě připravuje další prodloužení diskriminačních a retroaktivních kroků proti našemu odvětví. Přitom však nebere v úvahu významné finanční prostředky našich členů investované v dobré víře a v souladu s platnou českou legislativou," dodal Schulte.

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že věří, že v případném sporu obstojí. "Věříme, že v případných soudních sporech obstojíme. Naše právní pozice je silná," řekl již dříve mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Právním podkladem pro arbitrážní řízení budou ustanovení bilaterálních mezistátních smluv na ochranu investic a Smlouvy o energetické chartě. Arbitrážní nález lze očekávat v roce 2014, míní generální sekretář.

Podle již dřívějších informací instalovaný výkon elektráren 11 zahraničních investorů, kteří spor s ČR povedou, činí 80 MWp.

IPVIC je sdružením zahraničních i tuzemských investorů v oblasti solární energetiky. Mezi jeho členy patří například česká firma Ren Power, německý soukromý investor Milos Schubert, německé společnosti Voltaic Network and Antaris Solar, lucemburský Radiance Energy Holding a I.C.W. Europe Investments z Velké Británie.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK