Doosan Škoda Power plánuje stavbu továrny na turbíny v Indii

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. prosince (ČTK) - Plzeňská Doosan Škoda Power plánuje stavbu továrny na turbíny v Indii. Vyloučena stále není ani koupě indické výrobní továrny. Jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín se chce díky tomu do roku 2017 dostat z letošních tržeb 8,1 miliardy na 15 miliard korun. ČTK to řekl Jiří Šmondrk, generální ředitel firmy, kterou před třemi lety koupila jihokorejská skupina Doosan. Kapacity plzeňských strojíren jsou nyní vytížené na téměř 100 procent.

"Už letos jsme se snažili koupit výrobní firmu, ale po due diligence (auditu) jsme zjistili problémy s pozemky, a akvizici neuskutečnili," uvedl. Podle něj je zřejmě reálnější stavba nové továrny na výrobu a montáž turbín. O ní už přitom Škoda Power jednala v roce 2007, ale o rok později záměr "usnul" kvůli hledání strategického partnera strojíren. Hotový projekt tehdy vyčíslil náklady na více než miliardu korun. Měla stát v Hajdarábádu uprostřed Indie, zaměstnat až 150 lidí a vyrábět turbíny do 150 megawattů pro celý asijský trh. "Musíme co nejdříve rozhodnout. Bez akvizice je 15 miliard korun tržeb nereálných. Zásadní investování v ČR nedává smysl," řekl Šmondrk.

Podle ředitele pro nové projekty Radka Trněného má Indie clo na dovoz energetického zařízení deset až 15 procent, takže má "velký smysl kompletovat zařízení přímo tam".

"Vždy jsme měli v Indii nějaký výsadek, který byl různě úspěšný. Je to komplikovaný trh. Před 1,5 rokem jsme do toho šlápli, i proto, že jsme byli donuceni najít nové kapacity inženýrů," uvedl Trněný. Firma vybudovala konstrukční centrum v Čennaí. Ve čtvrtém největším indickém městě má nyní podnik 30 inženýrů. Dalších 25 obchodníků a konstruktérů má v Dillí, kde je už od roku 2005 firma Škoda Power Pvt. "V Indii chceme rychle narůst až na 80 lidí bez akvizice," řekl personální šéf Richard Kabuď.

Podíl nových zakázek firmy v Asii je podle Trněného zhruba čtvrtina, ale stále roste. Navíc Indové jako generální dodavatelé jsou aktivní v Africe, kde koupili doly a budou tam budovat infrastrukturu. "Přes indické kontraktory už nabízíme projekty v Botswaně a Pobřeží slonoviny," řekl.

Doosan Škoda Power získal loni v Indii kontrakt na dodávku turbosoustrojí v Essaru a modernizaci turbosoustrojí v Sabarmati. Letos tam podepsal velký projekt modernizace elektrárny Bandel s místní obří skupinou Tata Steel a projekt nové elektrárny Pioneer, kam dodá zařízení o výkonu 127 MW. Další dva kontrakty má podepsané, ale zatím podle Trněného nejsou účinné. V Indii má Škodovka i Doosan, podobně jako v Číně, velmi dobrý zvuk, řekl Šmondrk.

Podnik, jehož zisk se pohybuje ve stovkách milionů korun, dále rozšíří své kapacity v Plzni, kde do tří let investuje do přestavby budov asi 700 milionů korun. Do roku 2017 se chce dostat v Česku ze současných 1260 na 1700 zaměstnanců. Plánuje nástavbu dvou pater a rekonstrukci bývalého atomového krytu, kde vzniknou zasedací místnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK