United Energy chce ovládnout PRVNÍ MOSTECKOU

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. ledna (ČTK) - Společnost United Energy chce ovládnout PRVNÍ MOSTECKOU, a.s., která za zabývá zejména provozem, správou a údržbou tepelných zařízení na území města Mostu. Případem se začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zahájil správní řízení, dnes o tom zveřejnil oznámení na svém webu.

Podle dostupných informací dosud v První mostecké měla United Energy 47 procentní podíl. Druhým největším akcionářem s 37 procenty bylo město Most. Zbytek měly dvě fyzické osoby. Nově má podle oznámení ÚOHS United energy společnost kontrolovat "výlučně".

O povolení majetkových změn by měl ÚOHS rozhodnout ještě do konce ledna. Zabývat se bude otázkou distribucí tepelné energie.

První mostecká se podle svého webu stará o osm desítek výměníkových stanic, zhruba třicet kilometrů průlezných i neprůlezných topných kanálů a čtrnáct kilometrů kolektorů inženýrských sítí. Další činností firmy je správa nebytových prostor. Mezi ně patří především chráněná parkoviště a garáže, které vznikly v uvolněných prostorách modernizovaných výměníkových stanic. První mostecká měla v roce 2011 výnosy přes půl miliardy korun, vydělala po zdanění 1,5 milionu korun.

United Energy je dceřinou firmou Energetického a průmyslového holdingu (EPH). EPH vlastní finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský. Holding působí v odvětví těžby uhlí či výroby elektřiny a tepla. V roce 2011 vykázal holding provozní výsledek před zdaněním a odpisy (EBITDA) 7,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK