RegioJet přepravil loni ve svých vlacích 1,13 mil. cestujících

02.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. ledna (ČTK) - Vlaky splečnosti RegioJet, která patří do skupiny Student Agency, přepravily loni v prvním úplném roce provozu na trati z Prahy přes Ostravu do Žiliny 1,13 milionu cestujících. Obsazenost spojů dosáhla 84,6 procenta. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. České dráhy budou mít údaje za loňský rok až za měsíc.

RegioJet vstoupil na české koleje v září 2011, rok poté začal provozovat plánovaný počet devíti párů vlaků, denně přepraví průměrně přes 4300 cestujících. Ve špičkových časech nasazuje společnost šestivozové soupravy, v méně vytížených časech zpravidla pětivozové, v každém vagonu nabízí 60 míst k sezení.

České dráhy počty cestujících prezentují pouze kompletně, za rok 2011 jich přepravily na všech tratích 166 milionů a podle mluvčího Petra Šťáhlavského očekávají nárůst. Mezi Prahou a Ostravou v novém jízdním řádu, který je platný od 9. prosince, provozují 19 párů pravidelných dálkových spojů.

ČTK loni v září oslovila několik odborníků na dopravu, kteří se shodli, že nástup RegioJetu přinesl na české koleje vyšší kvalitu cestování. "Po letech výhrůžek konečně vstoupil na trh alternativní dopravce, který donutil České dráhy chovat se více tržně a prozákaznicky," uvedl tehdy ředitel Centra pro efektivní dopravu Michal Drábek. V polovině listopadu 2012 vstoupil na trh třetí dopravce Leo Express, který od Nového roku provozuje na trase Praha - Ostrava pět párů vlaků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK