Gartner: Růst výdajů za informační technologie letos zrychlí

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Celosvětové výdaje za informační technologie letos stoupnou o 4,2 procenta na 3,7 bilionu dolarů (71 bilionů Kč). Tempo jejich růstu tak výrazně zrychlí z loňských 1,2 procenta. Předpověděla to dnes výzkumná společnost Gartner.

Výdaje za osobní počítače, tablety, mobilní telefony, tiskárny a další zařízení letos podle firmy Gartner stoupnou o 6,3 procenta na 666 miliard dolarů. Společnost tak zhoršila svou předchozí prognózu, která počítala s růstem o 7,9 procenta.

Za zhoršením prognózy stojí mimo jiné rostoucí tlaky na pokles cen tabletů. "Trh s tablety zažívá větší cenovou konkurenci," uvedla firma Gartner. "Tento přesun k levnějším tabletům snížil náš odhad prodejních cen," dodala.

U služeb v oblasti informačních technologií počítá Gartner v letošním roce s růstem výdajů o více než pět procent. Telekomunikační služby, které jsou největší složkou celkových výdajů za informační technologie, by letos měly vykázat nárůst o 2,4 procenta po nepatrném poklesu v loňském roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK