Zaměstnancům Třineckých železáren vzrostou mzdy o 2,5 procenta

03.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 3. ledna (ČTK) - Zaměstnancům Třineckých železáren (TŽ) letos vzrostou mzdy o 2,5 procenta. Zástupci vedení firmy a odboráři dnes podepsali kolektivní smlouvu na roky 2013 až 2015, která zahrnuje i možnosti dalšího navyšování mezd v případě splnění hospodářského výsledku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí TŽ Lucie Drahošová.

"Jednání bylo složité a obě strany musely přistoupit k určitým kompromisům. Nakonec jsme ale dospěli k vyvážené dohodě, která, jak věřím, je uspokojivá pro obě strany," uvedl generální ředitel železáren Jan Czudek.

Odborový předák František Ligocki uvedl, že nejtvrdší vyjednávání se týkalo výše mezd. Součástí růstu mezd je i navýšení příplatků za práci o sobotách a nedělích. "Dohodli jsme se s vedením také na zachování zaměstnanosti. Pokud tedy nenastanou závažné vnější vlivy, zaměstnanci nemusí mít z propouštění obavy. Věřím, že je to nakonec uspokojivý výsledek," dodal Ligocki.

Drahošová uvedla, že mezi benefity pro zaměstnance TŽ patří pětitýdenní dovolená, příspěvky na stravování, penzijní připojištění a na rekreaci dětí. Volitelné benefity zahrnují například možnost rodinné rekreace, sportovní aktivity či jazykové vzdělávání.

V roce 2011 byl průměrný výdělek v TŽ přibližně 27.400 korun, za loňský rok ještě pracovníci firmy tento údaj k dispozici nemají.

Třinecké železárny jsou největším tuzemským výrobcem oceli, vyrábějí zhruba 2,5 milionu tun oceli ročně. Hlavní výrobkové portfolio tvoří především ocelové dlouhé válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, kolejnice nebo hutní polotovary. V roce 2011 vyrobily TŽ 2,48 milionu tun oceli a dosáhly zisku 1,337 miliardy korun. Zaměstnávají téměř 6000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK