Vývoz ropy z Norska byl loni rekordní

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 9. ledna (ČTK) - Norsko loni vyvezlo rekordních 107,6 miliardy metrů krychlových plynu. Meziročně se vývoz zvýšil o 14,2 procenta. Oznámila to dnes plynárenská skupina Gassco. Plyn z Norska pokrývá asi pětinu spotřeby plynu v Evropě a Norsko je druhým největším dodavatelem plynu do Evropy po Rusku.

"Je to odrazem vysoké a stabilní těžby z norského kontinentálního šelfu a vysoké poptávky, která zase potvrzuje, že plyn z Norska je přitažlivější než kdy jindy," uvedl ve zprávě generální ředitel Gassco Brian Bjordal.

Podle analytiků k vyššímu objemu přispěl růst produkce z hlavního norského pole Troll, které se na celkové produkci podílí zhruba 40 procenty.

Dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) a kondenzátů činily zhruba osm milionů tun. Byly tak na zhruba stejné úrovni jako v roce 2011.

Gassco provozuje zařízení na zpracování plynu. Další plynárenská firma Statoil pak poskytuje technické služby. Statoil dnes uvedl, že plánuje rozvoj ropného pole Aasta Hansteen v Norském moři a výstavbu nového plynovodu. Těžba z pole by měla činit zhruba 23 milionů metrů krychlových plynu denně, napsala agentura Reuters.

Norský plyn odebírá také Česká republika. Norsko je druhým největším dovozcem plynu do ČR za Ruskem, na celkovém dovozu má zhruba čtvrtinový podíl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK