Těžba ropy v Norsku bude letos nejnižší za 25 let

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Těžba ropy v Norsku letos klesne o čtyři procenta na zhruba 538 milionů barelů, což bude nejméně za 25 let. Odhaduje to tamní úřad NPD. Denní těžba se tak bude pohybovat kolem 1,5 milionu barelů. Starší ropná pole se totiž vyčerpávají a rozvoj nových potrvá déle, než se čekalo. Nižší bude i těžba zemního plynu.

 

Těžit se letos bude méně navzdory tomu, že přibývá neprobádaných zdrojů. Znamená to ale, že situace se bude postupně měnit a ke konci desetiletí by se měl objem těžby opět zvyšovat.

Těžba zemního plynu se má letos pohybovat kolem 106,5 miliardy kubických metrů, což by byl proti loňské těžbě 114,8 miliardy kubíků pokles zhruba o sedm procent. Loňská těžba byla ovšem rekordní.

Úřad NPD nicméně zvýšil odhad neprobádaných zdrojů na 16,3 miliardy barelů ropného ekvivalentu, zatímco loni tento objem odhadoval na 15,4 miliardy barelů. Zvýšil tak pravděpodobnost, že se v budoucnu zvýší objem průzkumných prací.

"Zvýšení odhadovaného objemu zdrojů a větší nové objevy ukazují, že norský šelf ještě může překvapit, a že z hlediska těžby ropy a plynu existují dobré důvody pro pokračující optimismus," poznamenala ředitelka NPD Bente Nylandová.

Těžba ropy byla v Norsku na maximu v roce 2000, kdy se v zemi vytěžilo 1,1 miliardy barelů suroviny. V dalších třech letech ale těžba prudce klesla, neboť se v Severním moři vyčerpal větší počet polí. Aby se Norsko vyhnulo negativním dopadům klesající těžby ropy, zvýšilo těžbu plynu. Poptávka po něm se totiž v zemích, jako jsou Velká Británie, Německo, Francie a Belgie, nadále zvyšovala.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK