Co týden dal? Už klesá i německá ekonomika!

11.01.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku klesla. Uvedlo to tamní ministerstvo hospodářství ve své pravidelné měsíční zprávě. Předpovědělo však, že v letošním roce ekonomika výrazně oživí. Více v našem článku.

Pokud vás zajímá, co nás čeká v příštím roce ohledně změn v legislativě, důchodů, daní, pojištění, cen energií apod., navštivte stránku Novinky a změny v roce 2013.

Posledních 7 dní ve světě

Ceny elektřiny na denním trhu na burzách v Lipsku a v Praze se na přelomu roku krátce dostaly do záporných hodnot. Výrobci elektřiny tak na spotovém trhu platili kupujícím za odběr své elektřiny. Vývoj na burze byl ale jen krátkodobým výkyvem, který se do cen pro koncové zákazníky nepromítne
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Tento výsledek se očekával, neboť ekonomika eurozóny začíná vykazovat známky stabilizace, a ECB má tudíž možnost s případným snížením úroků počkat, až pokud se situace znovu zhorší.
Více informací

Německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku klesla. Uvedlo to tamní ministerstvo hospodářství ve své pravidelné měsíční zprávě. Předpovědělo však, že v letošním roce ekonomika výrazně oživí.
Více informací

Španělsko úspěšně zahájilo letošní prodej státních dluhopisů, prodávalo tři různé emise a poptávka po nich byla značná. Díky tomu se na trhu dál snížil výnos klíčových papírů se splatností deset let, který se poprvé od loňského března dostal pod pět procent.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v říjnu vyšplhala na nové rekordní maximum 26,8 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. V září činila nezaměstnanost podle revidovaných údajů 26,2 procenta.
Více informací

Hospodářský růst zemí z kategorie mladých tržních ekonomik se v závěru loňského roku zrychloval, a to hlavně díky svižnější aktivitě ve zpracovatelském sektoru. Ukázal to průzkum, který vypracovala globální banka HSBC a který se opírá o data konzultační společnosti Markit. Střední Evropa ani Česká republika ale z průzkumu nevycházejí dobře.
Více informací

Množství nezaměstnaných v eurozóně v listopadu opět stouplo na novou rekordní úroveň 11,8 procenta. V říjnu to bylo o 0,1 procentního bodu méně. V celé Evropské unii nezaměstnanost zůstala na říjnových 10,7 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Škoda Auto loni prodala rekordních 939.200 aut, meziročně zvýšila prodej o 6,8 procenta. Předloni celosvětově firma prodala 879.200 vozů. Dodávky zákazníkům se v roce 2012 zvýšily na všech trzích s výjimkou západní Evropy. Nejprodávanějším modelem byla opět Octavia s 409.600 kusy. Mladoboleslavská automobilka počítá s dalším růstem. Podpořit jej má zahájený prodej třetí generace octavie a další nové modely.
Více informací

Naprostá většina domácích podílových fondů loni vydělala. Ziskové byly zejména akciové fondy, které byly za rok 2012 v průměru v plusu o téměř 15 procent. Skoro desetiprocentní byly výnosy dluhopisových fondů. Průměrná výkonnost peněžních fondů činila 1,5 procenta.
Více informací

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 168 miliard korun na 1,668 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 159.000 korun.Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.
Více informací

Televize Prima spouští od února nový kanál Prima Zoom zaměřený na dokumenty. Vysílat začne v pátek 1. února ve 20:00 a bude programově čerpat z produkce BBC či National Geographic. Večer nabídne tříhodinovou premiéru dokumentů, která se bude během dne pětkrát opakovat.
Více informací

Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce stagnaci ekonomiky, zatímco v říjnu předpovídala růst o necelé půl procento. Oživení ekonomiky by mělo nastat v roce 2014, kdy by podle ČBA měla ekonomika růst o 1,9 procenta.
Více informací

Penzijní společnosti podepsaly za první týden od spuštění penzijní reformy v rámci druhého pilíře smlouvy se stovkami klientů. Rozjezd je zatím pomalý. Zvýšení zájmu čekají až s vyšší informovaností lidí. Většina z nich odhaduje, že v systému bude do konce června asi půl milionu klientů, pouze PS České pojišťovny jich očekává 1,3 milionu.
Více informací

Nezaměstnanost v prosinci meziročně vzrostla na 9,4 procenta z listopadových 8,7 procenta. Podle analytiků to potvrzuje slabý výkon české ekonomiky a naznačuje, že počet nezaměstnaných v dalších měsících ještě poroste.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU