Z letadla Dreamliner uniká palivo, ukázaly testy v Japonsku

13.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. ledna (ČTK) - Z nového letadla Boeing 787 Dreamliner společnosti Japan Airlines dál uniká palivo. Ukázaly to testy, které dnes provedla letecká společnost Japan Airlines. Ta se s tímto problémem setkala už před týdnem v americkém Bostonu, kdy kvůli závadě byla nucena odložit návrat do Japonska.

Letadla Dreamliner se za poslední týden potýkala s celou řadou závad. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) proto v pátek nařídil podrobnou inspekci těchto letounů. Boeing tvrdí, že nejde o nic vážného a že podobné problémy se objevují u většiny nových modelů.

Aerolinky Japan Airlines dnes prováděly testy pohonné jednotky u letadla, které mělo problém s únikem paliva v Bostonu. Během testů se podle agentury Reuters zjistilo, že palivo uniká z trysky na levém křídle, která se používá k odčerpávání paliva.

Boeing uvedl Dreamliner do komerčního provozu těsně před koncem roku 2011. Zatím je v provozu 49 letadel, z toho asi polovinu vlastní aerolinky z Japonska. Dreamliner je považován za revoluční letadlo, neboť ve velké míře využívá odlehčených materiálů místo klasického duralu. Boeing má nyní zakázky na více než 800 těchto strojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK