ČSAD Liberec se po šesti letech vrací na linku Praha - Liberec

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 14. ledna (ČTK) - ČSAD Liberec se chce po bezmála šesti letech vrátit se svými autobusy na linku Praha - Liberec. Od Nového roku na ní jezdí jen Student Agency, konkurenční liberecký dopravní podnik (DPMLJ) loni v prosinci na trase skončil kvůli ztrátovosti linky. ČSAD Liberec už požádalo o licenci, provoz na lince chce zahájit od 4. února. ČTK o tom dnes informoval ředitel společnosti Jan Konopásek.

"Půjde o spoje v nekritičtějších časech, to znamená ranní směr Praha a odpolední směr Liberec. Nasazovány budou odpovídající autobusy zájezdového typu s tím, že není v plánu poskytnutí doplňkových služeb, jako je káva, noviny nebo filmy," řekl Konopásek. Nástupní zastávkou bude autobusové nádraží v Liberci. S nástupem na terminálu městské dopravy ve Fügnerově ulici, kam Student Agency zajíždí, se podle Konopáska zatím nepočítá.

ČSAD Liberec zajišťuje hlavně regionální dopravu na Liberecku, jezdí také do Mladé Boleslavi, ale vypravuje i pravidelné spoje do Jihlavy, Českých Budějovic nebo na Slovensko. Nová linka je podle Konopáska další krok v rozšiřování nabízených služeb. Konečnou verzi jízdního řádu podnik zveřejní až získá licenci. Základní jízdné by mělo stát 98 korun, Student Agency jezdí od ledna za 95 korun. "Zvýhodněné jízdné bude poskytováno pouze ve formě zpáteční jízdenky za 170 korun," doplnil Konopásek. Jízdenky bude podnik prodávat prostřednictvím systému AMSBUS.

Společnost ČSAD Liberec jezdila na trase Praha - Liberec do roku 2007, skončila z ekonomických důvodů. Byla tehdy posledním podnikem, který konkurenční boj se Student Agency vzdal. Už o rok dříve ukončily provoz společnosti Hotliner i Hoffmann. Mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj dnes k návratu dopravce na trasu řekl: "Slyšeli jsme o tom, konkurenci se nebráníme. Jsme zvyklí úspěšně podnikat v konkurenčním prostředí na autobusových i vlakových linkách." V současné době vypravuje firma na linku až 48 spojů denně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK