Budvar definitivně uhájil značku Budweiser v Británii

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 15. ledna (ČTK) - Budějovický Budvar definitivně uhájil svá práva k ochranné značce Budweiser ve Velké Británii, která je klíčovým a dlouhodobým exportním teritoriem pivovaru. Nejvyšší soud Spojeného království 8. ledna s konečnou platností zamítl dovolání společnosti Anheuser-Busch Inbev, který požadoval výmaz známky, jejímž vlastníkem je Budějovický Budvar. Kauza je ukončena, neexistuje už způsob, jak výsledek sporu zvrátit. ABI, který používá stejnou značku, musí Budvaru uhradit vzniklé náklady. ČTK to dnes sdělila právnička Budvaru Helena Lejtnarová.

"Tato žádost byla mimořádným pokusem ABI o zvrácení výsledků klíčového sporu o značku Budweiser, který byl dle britského práva definitivně ukončen rozsudkem britského odvolacího soudu loni v červenci plně ve prospěch Budějovického Budvaru," vysvětlila Lejtnarová. Ve sporu požadoval ABI výmaz ochranné známky číslo 1,389680 BUDWEISER, jejímž vlastníkem je Budějovický Budvar.

Podle ředitele podniku Jiřího Bočka tento pokus o změnu definitivního rozhodnutí soudu svědčí o dlouhodobém intenzivním zájmu společnosti ABI získat exkluzivitu k ochranné známce Budweiser za každou cenu, a to nejen ve Spojeném království, ale i globálně.

Britský soud už v roce 1984 přiznal souběžné užívání značky a v roce 2000 dokonce povolil registraci známky Budweiser oběma subjektům. O tomto britském modelu se představitelé ABI několikrát vyjádřili jako o možnosti, která by mohla být aplikována i v jiných teritoriích.

"Tento spor v praxi jednoznačně ukázal skutečné strategické cíle našeho konkurenta. Koexistenci značek v jakékoliv zemi musíme chápat jako vážnou a trvalou hrozbu pro naše duševní vlastnictví a tím i pro naše dlouhodobé přežití," dodal Boček.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK