Nezaměstnanost na Slovensku v prosinci stoupla na 14,44 procenta

21.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku loni v prosinci vzrostla na 14,44 procenta z listopadových 13,94 procenta. Situace na trhu práce tak byla nejhorší za uplynulého 8,5 roku. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, na Slovensku na konci loňska vzrostl čtvrtý měsíc po sobě, a to na 390.111 lidí. V listopadu bylo bez práce přes 376.000 obyvatel země. Oproti závěru roku 2011 se řady nezaměstnaných v loňském prosinci rozšířily o 27.683 osob.

Vysoká nezaměstnanost je jedním z největších problémů exportně orientované ekonomiky, která je závislá na automobilovém průmyslu. Slovensko se v eurozóně řadí ke státům s nejvyšší nezaměstnaností. Slovenská centrální banka předpokládá, že kvůli očekávanému zpomalení tempa hospodářského růstu se letos v zemi pod Tatrami počet nezaměstnaných dále zvýší.

Odborníci už dříve upozorňovali, že firmy s nedostatkem objednávek uvolní zaměstnance ještě do konce minulého roku. Po změnách v zákoníku práce, které prosadila levicová vláda premiéra Roberta Fica, se náklady podniků na propouštění zaměstnanců od letošního roku totiž zvýšily.

Zhoršení situace na trhu práce v závěru loňska zaznamenalo i Česko. Míra nezaměstnanosti v ČR vzrostla na 9,4 procenta z listopadových 8,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK