Budvar u soudu EU neuspěl ve sporu o ochrannou známku BUD

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Brusel 22. ledna (ČTK) - Českobudějovický Budvar neuspěl u evropské justice v jednom z dlouholetých a komplikovaných sporů s firmou Anheuser-Busch. Tribunál, což je druhý nejvyšší soud EU, dnes zamítl jeho žalobu, kterou chtěl zabránit zápisu ochranné známky "BUD" pro pivo americké společnosti. Proti rozsudku je nicméně možné se odvolat.

"Právníci Budvaru se výrokem soudu zabývají. Podnik k němu vydá stanovisko nejdříve za dvě hodiny," řekl ČTK mluvčí pivovaru Petr Samec.

Kořeny sporu, jehož se dnešní rozhodnutí týká, se datují do druhé poloviny 90. let minulého století. Mezi lety 1996 a 2000 americká firma požádala Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) o zaregistrování obrazového a slovního označení "BUD" pro širokou škálu výrobků včetně piva. Budvar to ale napadl a argumentoval mimo jiné i tím, že pojmenování "bud" už je v některých zemích EU chráněno. OHIM to odmítl s tím, že rozhodnutí nebrání české firmě v používání označení "bud" v dotčených zemích.

Budvar se pak obrátil na evropskou justici a v prosinci 2008 se dočkal anulování rozhodnutí OHIM. Jenže pak následovalo odvolání Anheuser-Busch. Soud vyšší instance poté zrušil významnou část verdiktu a vrátil věc zpět k dalšímu projednání.

Dnes soud žalobu Budvaru v plném rozsahu zamítl. Podle rozsudku tuto ochrannou známku lze zapsat vzhledem k tomu, že užívání označení původu "bud" ve Francii a v Rakousku není významné.

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK