Provozní zisk firmy Bosch prudce klesl kvůli solární divizi

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 23. ledna (ČTK) - Provozní zisk německého konglomerátu Bosch se v loňském roce propadl na zhruba miliardu eur (25,5 miliardy Kč) z předloňských 2,7 miliardy eur. Výsledky byly zasaženy rozsáhlými ztrátami divize pro solární energetiku a nepříznivými ekonomickými podmínkami. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem automobilových součástek na světě.

Společnost varovala, že ani v letošním roce nedosáhne svého dlouhodobého cíle u ziskovosti. Uvedla rovněž, že nyní přikročí k úsporným opatřením. Celkový počet jejích zaměstnanců by se měl nicméně v letošním roce mírně zvýšit, napsala agentura DPA.

Firma předpověděla, že světová ekonomika v letošním roce stoupne o 2,8 procenta. Upozornila však na velká hospodářská rizika, zejména na evropskou dluhovou krizi.

Tržby společnosti loni stouply o necelá dvě procenta na 52,3 miliardy eur. Poměr provozního zisku k tržbám tak klesl na zhruba dvě procenta z více než pěti procent v předchozím roce. Cílem společnosti přitom je zvýšit tento poměr na osm procent.

Bosch působí rovněž v České republice, kde podle tuzemských internetových stránek podniku zaměstnává ve svých dceřiných firmách zhruba 8000 pracovníků. Po celém světě má více než 300.000 zaměstnanců. Bosch vyrábí širokou škálu produktů od automobilové techniky přes elektrického nářadí a domácí spotřebiče až po tepelnou a průmyslovou techniku.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK