IKEA: Český trh s nábytkem loni klesl o 5 až 7 procent

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Prodeje nábytku v ČR v loňském roce klesly o pět až sedm procent, ČTK to řekl ředitel společnosti IKEA ČR Marek Feltl. Někteří menší prodejci ale zaznamenali propad prodejů o desítky procent. Podle údajů Euromonitor International obrat trhu s nábytkem se v roce 2012 snížil na 24,97 miliardy korun. Ještě v roce 2007 dosáhly tržby za prodej nábytku a vybavení domácností v ČR 28 miliard korun.

"V prodeji nábytku a bytových doplňků jsme už několik let po sobě zaznamenali meziroční pokles v řádu jednotek procent. Minulý rok nebyl výjimkou," uvedl jednatel společnosti Sconto Roman Púry. Přestože trh s hypotékami dosáhl v loňském roce druhého nejlepšího výsledku v historii, prodejci nábytku a zařízení to nepocítili.

Některým hráčům na trhu loni ale tržby stouply. Jednička na trhu, IKEA, hlásí za finanční rok 2012 končící v srpnu nárůst obratu o pět procent na 7,2 miliardy korun.

Společnosti Jena nábytek v loňském roce vzrostly tržby o pětinu. "Klíčovými faktory tohoto úspěchu byla expanze společnosti a budování nových prodejen ve velkých městech, zkvalitnění péče pro zákazníky a rozvoj internetového prodeje," upřesnila marketingová manažerka firmy Kateřina Hrbáčková. Jena nábytek se chce letos soustředit na obměnu nabízeného sortimentu se zaměřením na sedací nábytek.

Rostl i prodej nábytku po internetu, loni se obrat e-shopů s nábytkem zvýšil z 1,53 miliardy korun na 1,69 miliardy korun, uvádí statistiky Euromonitor International. Nejžádanější jsou na internetu sedací soupravy, postele, matrace a skříně. Vyhledávání nábytku na serveru Heureka.cz stouplo meziročně o 30 procent.

"K růstu zájmu došlo téměř u všech jednotlivých kategorií nábytku. Průměrná cena jednotlivých komodit se od loňska příliš neliší. Výjimkou jsou kuchyňské linky, které meziročně podražily o 25 procent, na což má ale vliv rozšíření nabídky, kdy prodejci začali na internetu nabízet i dražší varianty linek," uvedl Kamil Demuth z Heureky.cz. Průměrná cena u sedacích souprav naopak téměř o pětinu klesla.

Tržby největšího tuzemského e-shopu s nábytkem nejlevnejsinabytek.cz stouply loni meziročně o 23 procent. "Obecně ale trh s nábytkem v roce 2012 výrazně klesal - většina mých obchodních partnerů zaznamenala propad o 20 až 40 procent. Dle mého názoru je to způsobeno prohlášeními našich politiků a médii, které stále straší lidi, že bude hůř a lidi pak 'sedí' na penězích," uvedl jednatel serveru Jaroslav Smolka. Lidé podle něj kupovali loni hlavně kuchyně, obývací stěny, sedací soupravy a drobný nábytek.

Češi se při koupi nábytku také více dívali na cenovky. "Co se týká cenových úrovní, v našich prodejnách se poptávka přesouvá do nižších cenových úrovní," dodal Roman Púry ze Sconta.

Prodejním hitem v Jena nábytek byly čalouněné sedací soupravy. "Design moderních obývacích pokojů, ložnic, dětských pokojů a kuchyní v posledních letech kombinuje jednoduchý vzhled s příjemnými pocity z užívání nábytkových sestav. Trendem i nadále zůstává úspora materiálu a šetření prostorem v bytě či domě," dodala Kateřina Hrbáčková.

Podle ní pokračuje i příliv nových dekorů nábytku. Hitem posledních měsíců je u dřevěného nábytku světlé provedení dub bardolíno, které si získává příznivce svým jemným barevným provedením. U čalouněného nábytku vítězí tradiční zemité barvy, dále odstíny šedé a barva bílá.

Nejvíc prodejen s nábytkem v ČR má společnost JYSK, která jich provozuje 63, Siko koupelny provozují 37 obchodů, Jamall 32 a Asko nábytek 10. Vyplývá to z prosincových údajů Incoma GfK.

Dovoz nábytku do ČR loni od ledna do listopadu klesl, podle databáze zahraničního obchodu ČSÚ, meziročně o čtyři procenta. Celkem se dovezl nábytek v hodnotě 748 milionů korun většinou z Německa nebo Polska.

Obliba velkoplošných specializovaných prodejen s nábytkem v Česku rostla. Při nákupu tohoto sortimentu je preferují už více než dvě třetiny českých domácností, zatímco v roce 2007 jich tak činila necelá polovina. Zároveň roste význam internetu, jelikož v e-shopech už nábytek či bytové doplňky pořídila třetina domácností, uvádí výzkum FURNITURE 2012 společnosti Incoma GfK.

Podle zprávy průměrné výdaje českých domácností, které nakoupily za poslední dva roky nábytek nebo doplňky do bytu, činí téměř 24.000 korun ročně. Z toho průměrná domácnost utratí přibližně 17.000 korun za nábytek a necelých 7000 korun za bytové doplňky. Čtyřicet procent zákazníků ročně za nábytek celkově utratí méně než než 10.000 korun.

Obrat trhu s nábytkem a vybavení domácností v ČR (v mld. Kč) 2007 2008 2009 2010 2011 2012 27,985 29,042 27,672 25,959 25,694 24,972

zdroj: Euromonitor International

Počet prodejen nábytkových řetězců v ČR NÁB. ŘETĚZCE POČET PRODEJEN JYSK 63 Siko Koupelny 37 Jamall 32 ASKO nábytek 10 Max orion 9 Möbelix/Europa Möbel 8 SCONTO Nábytek 8 Delcon nabytek 7 Kika nábytek 7 IKEA 4 XXXLutz 1

zdroj: REGIOGRAPH + studie FURNITURE, INCOMA GfK

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK