Soud odmítl insolvenční návrh na ostravskou stavební firmu VOKD

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. ledna (ČTK) - Krajský soud v Ostravě odmítl insolvenční návrh, který třinecká společnost PROXSTA trade podala na ostravskou stavební firmu VOKD. Podle soudu návrh, spojený s návrhem na prohlášení konkurzu, obsahoval vady a nijak nedokládal, že je VOKD v úpadku. Vyplývá to z informací na internetových stránkách www.justice.cz.

Společnost PROXSTA trade v návrhu uvedla, že jí firma VOKD dluží přes 600.000 korun za stavební práce, které pro ni dělala. Ostravská stavební firma ale tvrdila, že žádné závazky vůči společnosti PROXTA trade nemá. Jan Březina a Ivan Rychecký za představenstvo VOKD uvedli, že firma považuje insolvenční nívrh za zjevně bezdůvodný a žádnou skutečností nepodložený.

Z odůvodnění soudu vyplývá, že navrhovatel neuvedl rozhodující skutečnosti, aby mu soud mohl vyhovět. Například nedoložil, že dlužník má více věřitelů, vůči kterým má závazky, které není schopen plnit. "Soudu nezbylo, než návrh odmítnout, neboť pro jeho vady nelze dále pokračovat v řízení," píše se v rozhodnutí. Věřitele soud upozornil, že smyslem insolvenčního řízení je řešení úpadku dlužníka, nikoli vymáhání pohledávek.

Podle členů představenstva VOKD byl insolvenční návrh účelovým napadením velké stavební firmy. "Jediným cílem je vystavit domnělého dlužníka zvýšenému tlaku na úhradu neexistentní či sporné pohledávky s ohledem na negativní důsledky, které mu zahájení insolvenčního řízení přináší," uvedli už dříve v prohlášení Březina a Rychecký.

Firma VOKD se zabývá komplexním pozemním, podzemním a důlním stavitelstvím. Jako přímý nástupce podniku Výstavba OKD, založeného v roce 1951, patřila v minulosti těžařské společnosti OKD. V roce 2006 ji koupil holding Geofin ostravského podnikatele Daneše Zátorského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK