Věřitelé umožnili LESS & TIMBER řešit úpadek reorganizací

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Věřitelé dřevozpracující společnosti LESS & TIMBER, která je podobně jako mateřská firma LESS a další část holdingu LESS & FOREST od loňského podzimu v insolvenci, na dnešní schůzi u Krajského soudu v Praze rozhodli, že úpadek této firmy bude řešen reorganizací. ČTK to řekl mediální zástupce holdingu LESS Karel Samec.

"Šlo o jednomyslné rozhodnutí obou skupin hlasujících věřitelů - zajištěných i nezajištěných, které by měl následně potvrdit i soud," uvedl Samec. LESS & TIMBER, provozující mimo jiné moderní pilu v Čáslavi, je tak první ze tří společností holdingu LESS, která má za sebou soudní jednání věřitelů po loňském vyhlášení úpadku.

LESS & TIMBER má reorganizace zejména umožnit absolvovat celé insolvenční řízení při udržení výroby a zachování zaměstnanosti. Věřitelům podle Samce nabízí oproti druhému způsobu řešení úpadku, tedy konkurzu, maximální možné zhodnocení pohledávek. A to údajně i skupině nezajištěných věřitelů, kteří by v případě konkurzu byli uspokojeni minimálně nebo velmi pravděpodobně vůbec. "Zajištění i nezajištění věřitelé mohou v rámci reorganizace LESS & TIMBER počítat řádově s o desítky procent vyšším a i rychlejším uspokojením, než kdyby byla zvolena druhá varianta, tedy konkurzní řešení," uvedl Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC), která je finančním poradcem reorganizace firmy.

Ředitel LESS & TIMBER Ladislav Prchal uvedl, že firma nyní v souladu s insolvenčním zákonem připraví do 120 dní reorganizační plán a předloží ho věřitelům ke schválení. "Už nyní nám ale jejich dnešní souhlas velmi pomůže při zajišťování provozního financování, tak abychom díky němu dokázali maximálně naplnit své výrobní kapacity," dodal Prchal.

Soud loni nejdříve poslal do úpadku holdingovou společnost LESS a její dceřinou firmu LESS & FOREST, která poskytuje komplexní služby vlastníkům lesa. Insolvenční návrhy podal sám majitel skupiny Jan Mičánek, nikoliv věřitelé, mezi nimiž jsou například Česká spořitelna nebo skupina Agrofert Holding Andreje Babiše. V případě LESS & TIMBER, která se později také ocitla v úpadku, se na soud obrátila věřitelská společnost Citibank Europe a dlužník se poté k jejímu návrhu připojil.

Schůze věřitelů dnes zvolila věřitelský výbor, který nahradil předběžný věřitelský orgán. Má šest členů - tři za zajištěné (Citibank Europe, Česká spořitelna, UniCredit Bank) a tři za nezajištěné věřitele (Votan Forest, Kame - BV a Y.O. Holding).

LESS & TIMBER patří k předním zpracovatelům dřeva v ČR. Vlastní tři pily - v Čáslavi, Bohdanči a Dlouhé Vsi, s celkovou kapacitou pořezu 430.000 metrů krychlových za rok, dále závod na výrobu lepených hranolů a nábytkářských polotovarů v Klášterci nad Orlicí. Její součástí je i německý výrobce lepených dřevěných hranolů pro výrobu oken Holzwerk Hemau. Společnost také vlastní devadesátiprocentní podíl ve společnosti LESS & ENERGY, která není v insolvenci

LESS & TIMBER v roce 2012 dosáhla obratu 1,36 miliardy Kč a nyní zaměstnává 320 lidí. Po provedení základních restrukturalizačních opatření se jí podle Samce daří i během insolvenčního řízení vyrábět.

Holding tvrdí, že se dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům s Lesy ČR. Státní podnik to ale odmítá. Na situaci zareagoval zastavením prací na území, na němž LESS & FOREST těžil dřevo. Podle dřívějších informací dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy Kč. Mají také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů Kč a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Dlužník chce úpadek řešit reorganizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK