Spojené státy uvalily cla na dovoz praček z Mexika a Jižní Koreje

23.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. ledna (ČTK) - Spojené státy definitivně uvalily antidumpingová cla na dovoz praček z Mexika a Jižní Koreje. Maximální clo, jimiž bude dovoz zatížen, může přesáhnout 72 procent. Rozhodla o tom tamní Komise pro zahraniční obchod (ITC). Vyhověla tak stížnosti, kterou jí předložil výrobce bílé techniky Whirlpool. Ten uvedl, že má kvůli postoji zahraniční konkurence vysoké ztráty.

Z obou zemí se do USA každoročně dovážejí pračky za stovky milionů dolarů. Komise poměrem hlasů šest k nule rozhodla, že Whirlpool je levným dovozem vážně poškozen, anebo mu vysoké ztráty mohou hrozit. Stanovisko ITC tudíž dává ministerstvu obchodu možnost vydat pokyn, aby bylo na dovoz praček z uvedených zemí uplatňováno clo až po dobu pěti let.

Pro Whirlpool je verdikt komise mnohem příznivější než v jiném případu, kde si firma stěžovala na dovoz chladniček z Mexika a Jižní Koreje. V rámci tohoto případu komise loni naopak zrušila cla, která ministerstvo obchodu vyměřilo.

Prezident společnosti Whirlpool North America Marc Bitzer řekl, že dnešní rozhodnutí znamená vítězství pro odvětví výroby domácích spotřebičů v USA a především pro zaměstnance a spotřebitele.

"Očekáváme, že tento verdikt srovná úroveň, na které si konkurujeme a která společnosti Whirlpool a dalším americkým firmám umožní dál investovat v Americe, abychom mohli vyrábět kvalitní a inovativní produkty, které si spotřebitelé zaslouží," podotkl Bitzer, jehož citovala agentura Reuters.

Spojené státy v roce 2011 dovezly z Mexika pračky za zhruba 434 milionů dolarů (asi 8,3 miliardy Kč). Dovoz z Jižní Koreje představoval zhruba 568 milionů USD (asi 10,9 miliardy Kč).

Ministerstvo obchodu v prosinci oznámilo, že podle výsledků jeho vyšetřování mexičtí výrobci prodávají v USA pračky 36,52 až 72,41 procenta pod cenou, kterou lze považovat za spravedlivou pro trh. Stanovená cla tak budou odpovídat zjištěné výši. Jihokorejští výrobci prý pračky prodávají o 9,29 až 82,41 procenta levněji, než je spravedlivá tržní cena. Vyrovnávací cla ministerstvo stanovilo na 0,01 až 72,30 procenta.

Největší subvence ministerstvo zjistilo u značky Daewoo, kde to bylo více než 82 procent. Společnost LG Electronics pračky dotovala částkou, která odpovídala asi 13 procentům spravedlivé ceny, Samsung pak částkou ve výši, která byla v průměru ekvivalentem 9,29 procenta tržní ceny. Daewoo podle ministerstva s úřady nespolupracovalo, a proto mu bylo vyměřeno také nejvyšší clo přes 72 procent. Výrobky zbylých dvou výrobců budou zatíženy clem do dvou procent.

Dovoz praček mexického výrobce Electrolux bude zatížen clem 36,52 procenta. Na dovoz praček mexických společností Samsung Electronics Mexico a Whirlpool International se bude vztahovat clo 72,41 procenta. Whirlpool už dříve oznámil, že zastavil prodej praček z Mexika určených pro americký trh, a proto nebude muset žádná cla fakticky platit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK