Merkelová varovala Evropu před zpomalením reforem

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 24. ledna (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes varovala před oslabením strukturálních reforem v Evropě a vyzvala země eurozóny, aby využily dluhové krize k modernizaci a posílení své konkurenceschopnosti. Při vystoupení na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyjádřila také obavu z měnových manipulací ve světě a poukázala konkrétně na Japonsko.

"Ze zkušeností v politice vím, že k politickým strukturálním reformám je zapotřebí tlaku," uvedla Merkelová podle agentury Reuters. "Z toho vyvozuji, že jestliže se dnes Evropa nachází v obtížné situaci, musíme už nyní zavádět strukturální reformy, abychom zítra žili lépe," dodala.

Kancléřka také mluvila o svých obavách z měnových manipulací a z politického vlivu na centrální banky. Zmínila se přitom o Japonsku, kde je nyní centrální banka pod tlakem nové vlády na razantní zvyšování objemu peněz v ekonomice. "Nechci tvrdit, že se nyní dívám na Japonsko zcela bez obav. A pro Evropu bude v tomto ohledu důležité, aby rozsáhlá peněžní likvidita, která se loni dala bankám, se vrátila zpět," řekla Merkelová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK