Obama nominuje do čela burzovní komise prokurátorku Whiteovou

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. ledna (ČTK) - Americká prezident Barack Obama vybral do čela Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) bývalou federální prokurátorku Mary Jo Whiteovou. Ta bude řídit další zavádění reforem finančních trhů, které mají zabránit opakování finanční krize z konce minulého desetiletí.

Whiteová působila jako prokurátorka v jižním distriktu New Yorku a získala si zde renomé za stíhání finančních trestných činů. Nahradí úřadující předsedkyni SEC Elisse Walterovou, která v prosinci dočasně nastoupila po rezignaci Mary Schapirové. Obama oznámí nominaci Whiteové dnes večer, oznámil Bílý dům.

SEC nyní zavádí desítky nových pravidel v rámci rozsáhlého zákona o reformě finančních trhů z roku 2010. Podle pozorovatelů odchod Shapirové tento proces narušil, protože vedení komise se rozpoltilo mezi dva demokraty a dva republikány.

Obama také bude znovu nominovat Richarda Cordraye do funkce šéfa Úřadu pro finanční ochranu spotřebitelů. Před rokem Obama jmenoval Cordraye do této funkce bez potřebného schválení Kongresem, tím že jednostranně prohlásil, že nezasedá, třebaže podle ústavy o tom rozhoduje Kongres sám. Republikáni jeho nominaci blokovali a kritizují sám nový úřad. Ten jen podle nich ohrožuje přístup běžných lidí k úvěrům, je hrozbou pro malé banky a navíc je v podstatě Kongresem a veřejností nekontrolovatelný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK