Letos je favoritem zlato

29.01.2013 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Někteří analytici soudí, že z dlouhodobého pohledu zlato poklesne. Zde však bublina není.

Fed od roku 2008 až 2012 napumpoval do systému tolik peněz jako za předchozích 40 let dohromady. Od ledna letošního roku 2013 nakupuje Fed dluhopisy dvojnásobným tempem než v letech 2008 až 2012. Cena zlata v posledních letech narůstala stejným tempem jako bilance Fedu. Kdyby tato závislost měla pokračovat, tak cena zlata by měla být nad úrovní 2000 usd za unci.

Vzhledem k tomu lze očekávat v roce 2013 růst na nová maxima

Hlavním důvodem vidím jednoznačně trh práce v USA. To je alfa a omega utahování nebo povolování kohoutků s likviditou v USA. Fed zavěsil kvantitativní uvolňování na nezaměstnanost. V případě, že klesne pod 6,5%, tak začne zvažovat o ukončení programu. Současná nezaměstnanost činí 7,8%. Nezaměstnanost mimo jiné závisí na tzv. participační míře pracovní síly (labor force participation Rate, vysvětlení viz.: http://www.amosweb.com/cgi-bin/awb_nav.pl?s=wpd&c=dsp&k=labor+force+participation+rate)

Když roste ekonomika, tak tato míra se zvyšuje, protože více Američanů má podněty aktivně hledat práci a opět se zaregistrují na úřadech práce.  Když participační míra roste stejným tempem, jako roste tvorba nových pracovních míst, tak de facto se nezaměstnanost nemění. Proto je možné, že dosáhnout nezaměstnanosti 6,5% může trvat i osm let. Budeme-li optimisty, tak 6,5% dosáhne USA nejdříve za dva roky.

Pro rok 2013 lze drobným investorům doporučit fondy

„Zlaté fondy“ totiž investují jednak do ETF, ale i do akcií těžařů. Tudíž jsou výborně diverzifikované. Některé fondy také investují do dalších drahých kovů jako je stříbro nebo paladium. Další výhodou fondu může být měnové zajištění. Chcete-li totiž investovat do zlata nebo těžařů zlata, tak potřebujete americké dolary a zde jste již vystaven měnovému riziku a nakonec by kvůli posilování české koruny mohla být vaše investice nulová nebo záporná. Proto se mnoho fondů měnově zajišťuje a měnové zajištění je pro velký fond méně nákladné než pro drobného investora, který nedisponuje dostatečným kapitálem. Naopak za drobného investora učiní měnové zajištění fond. Zlato je tedy velmi vhodné pro dlouhodobou investici, ale zároveň musím upozornit na diverzifikaci. Sázka pouze na zlato není rozumná. Komodity by v portfoliu neměly převažovat více jak 10%. V extrému můžeme jít na 20%, ale více bych již opravdu nedoporučoval.

Autor působí jako hlavní investiční stratég ČP Invest. ČP Invest

Autor článku

Michal Valentík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz