Dolar se propadl na 14měsíční minimum vůči euru

30.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. ledna (ČTK) - Americký dolar se dnes propadl na 14měsíční minimum vůči euru kvůli zprávě o překvapivém poklesu ekonomiky Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí. Ta byla v kontrastu se zlepšujícími se hospodářskými vyhlídkami eurozóny.

Jednotná evropská měna vystoupila až na 1,3563 USD, tedy na nejvyšší úroveň od listopadu 2011. Později o část zisků přišla a prodávala se za 1,3549 USD. Proti úterními závěru tak vykazovala nárůst o 0,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika USA ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta. Analytici očekávali pouze zpomalení růstu na 1,1 procenta ze 3,1 procenta v předchozích třech měsících. Údaje podporují očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat v nákupech dluhopisů, aby podpořila domácí ekonomiku.

"Je to hrozné číslo. Je to rána pro naděje investorů, že Fed upustí od mimořádně uvolněné měnové politiky," uvedl analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions. "Je to zdroj slabosti dolaru, protože to ruší předpoklad, že ekonomika USA si vede lépe než zbytek světa," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK