Ambiciózní japonský rozpočet

01.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Japonská vláda schválila návrh rozpočtu na nový fiskální rok 2013/2014 v celkové výši 1,02 bilionu dolarů (USD) neboli 92,6 bilionu jenů. Sestavit reálný rozpočet, který by navíc byl v souladu s ambiciózními ekonomickými cíli nového premiéra, nebylo vůbec jednoduchým úkolem. Bylo potřeba najít zlatou střední cestu mezi ekonomickými stimuly vedoucími k podpoře růstu HDP a výdajovými škrty směřujícími ke konsolidaci vládních výdajů. Obě tato opatření jsou totiž v japonské ekonomice potřebná jako sůl.

Na jedné straně země vycházejícího slunce čelí zadlužení ve výši 210 procent HDP (pro srovnání v Řecku je to 170 procent), čili fiskální škrty v rozpočtu jsou na pravém místě. Lídr Liberálně demokratické strany plánuje ve fiskálním roce 2013/2014 vydat vládní dluhopisy v celkové výši 42,8 bilionu jenů (JPY), což je o 1,4 bilionu méně než v předchozím roce. Navíc celková bilance rozpočtu by dle návrhu měla klesnout poprvé za 7 let. I navzdory těmto pokusům o snížení výdajů a zadlužení státu, bude roční rozpočet ve výši 92,6 bilionu jenů ze 46,3 procenta financován pomocí půjček.

Nový premiér očekává ekonomický růst

Na druhé straně odvážný rozpočet předpokládá, že daňové příjmy poprvé po čtyřech letech převýší půjčky, a to v poměru 53,7 ku 46,3 procent. K tomu aby daňové příjmy rostly, je nezbytné oživení ekonomického růstu, který by dle nového premiéra měl v novém fiskálním roce dosáhnout 2,5 procenta ve srovnání s předchozím obdobím, kdy mělo Japonsko jenom 1 procentní ekonomický růst.

Na základě lepšího výkonu HDP by měly vzrůst daňové příjmy o 750 miliard jenů oproti předchozímu roku, a to na celkovou výši 43,1 bilionu jenů. Na nové plánované stimuly, které mají pomoci ekonomickému oživení, ve výši 10,3 bilionu jenů, to ale stačit nebude.

Tokio drží nad vodou jeho vlastní obyvatelé, kteří svými vysokými úsporami dokáží vytvořit poptávku po dluhopisech. Nyní se k nim pravděpodobně přidá i japonská centrální banka, která má v plánu od roku 2014 nastartovat neomezený nákup dluhopisů.

Návrh nového rozpočtu pro období od dubna 2013 - do března 2014 zatím splňuje všechny limity, které předchozí opoziční vláda zákonně zakotvila, a to maximální strop pro emisi nových vládních dluhopisů ve výši 44 bilionu JPY (rozpočet počítá s 42,8 biliony JPY) a maximální výši výdajů bez nákladu dluhu ve výši 71 bilionu JPY (rozpočet počítá se 70,3 biliony JPY).

Rozhodne skutečný ekonomický růst

Celkově je návrh vládního rozpočtu ambiciózně postaven na odvážné predikci ekonomického růstu, ze kterého je následně odvozen i výpočet daňových příjmů. Nepodaří-li se Tokiu dosáhnout ctižádostivé výše HDP ve výši 2,5 procenta, je velice pravděpodobné, že se výdajová strana rozpočtu bude v průběhu fiskálního roku navyšovat a příjmová smršťovat. Takový výsledek by mohl ohrozit kredibilitu nové vlády. Ta se totiž již dnes stává terčem mnohých zahraničních politiků, kvůli agresivní měnové politice, která v důsledku slabého jenu znevýhodňuje zahraniční konkurenci v Japonsku.

Následující graf zobrazuje dlouhodobý vývoj americkému dolaru (USD) vůči japonskému jenu (JPY). Od parlamentních voleb, které se konaly 16. prosince 2012, JPY vůči USD oslabil o více než 9,5 procenta neboli USD vůči JPY posílil o 9,5 procenta pod vlivem expanzivní měnové politiky japonské centrální banky (BoJ).

bossa20130201.jpg 


BOSSA
Autorka působí jako hlavní analytička ve společnosti Bossa.

Společnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE