Klienti MF Global by mohli dostat zpět většinu svých peněz

03.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Klienti zkrachovalé makléřské společnosti MF Global by mohli dostat zpět většinu svých peněz, možná i všechny. Vyplývá to z odhadu konkurzního správce Louise Freeha, který má na starosti likvidaci zkrachovalé firmy.

Freeh, který je bývalým šéfem FBI, ve své zprávě určené pro soud naznačil novou verzi plánu, jak naložit s majetkem MF Global a rozdělit ho mezi různé věřitele. Plán by měl schválit soudce bankrotového soudu Martin Glenn 14. února.

Firmu MF Global řídil bývalý guvernérem New Jersey a šéf Goldman Sachs Group Jon Corzine, který krátce po kolapsu firmy v říjnu 2011 rezignoval. Corzine zůstává stále v centru pozornosti, protože regulátoři objevili, že MF Global zřejmě nesprávně používala peníze zákazníků, což vedlo ke ztrátě 1,6 miliardy USD (30,1 miliardy Kč) z účtů zákazníků. Corzine chyby odmítá a zatím nebyl obviněn z trestného činu, napsala agentura Reuters.

MF Global byla významným hráčem na burzách v Severní Americe, Asii i v Evropě, kde působila jako makléř i jako agent pro vypořádání finančních transakcí. Do potíží se dostala mimo jiné kvůli nákupům evropských státních dluhopisů, a stala se tak první velkou americkou obětí dluhové krize eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK