Tržby Prechezy loni poprvé pokořily hranici tří miliard korun

04.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 4. února (ČTK) - Přerovská chemička Precheza, která patří do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše, loni zvýšila tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně o osm procent z 2,8 miliardy korun v roce 2011 na rekordních 3,05 miliardy korun. ČTK to dnes řekl generální ředitel Prechezy Ivo Hanáček. Precheza je největším tuzemským výrobcem titanové běloby a předním producentem kyseliny sírové.

"Tržby Prechezy loni vzrostly přesto, že ceny titanové běloby na světových trzích v druhé polovině roku 2012 začaly výrazně klesat," uvedl Hanáček. V závěru roku 2011 se poptávka po titanové bělobě po předchozím růstu začala snižovat a velcí hráči se poté podle Hanáčka snažili zbavit svých rostoucích zásob, což mělo v druhé polovině roku 2012 nepříznivý vliv na ceny titanové běloby. "Ceny vstupní suroviny ilmenitu naopak rostly," řekl Hanáček.

Precheza loni podle zatím neauditovaných výsledků vykázala provozní zisk, který byl na úrovni roku 2011. Jeho hodnotu Hanáček neuvedl. Přerovská chemička předloni více než zdvojnásobila čistý zisk z 352 milionů korun v roce 2010 na rekordních 716 milionů korun. Tržby Prechezy v roce 2011 vzrostly o 30 procent na 2,8 miliardy korun.

Loni Precheza navzdory nepříznivému vývoji na světových trzích udržela klíčovou produkci titanové běloby na úrovni roku 2011. "Naše skladové zásoby zůstaly na přijatelné úrovni," podotkl Hanáček. Titanová běloba nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu. "Letos lze na světových trzích sledovat mírné oživení poptávky po titanové bělobě. Velcí výrobci už avizují snížení zásob i tlaku na ceny," uvedl Hanáček.

Společnost Precheza v posledních letech postupně zvyšuje produkci titanové běloby. Náklady projektu plánovaného do roku 2014 by měly činit společně s loni zahájenou modernizací výrobny kyseliny sírové téměř jednu miliardu korun. Výrobní kapacita Prechezy by se u kyseliny sírové měla zvýšit o 20 procent a v případě titanové běloby z nynějších 50.000 na 56.000 tun. "Poté přijdou na řadu investice do zlepšování uživatelských vlastností našich výrobků, které si v následujících letech vyžádají stovky milionů korun," řekl Hanáček.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v Česku, její produkce míří z větší části na export. Firma vznikla v roce 1991 transformací státního podniku Přerovské chemické závody na akciovou společnost, součástí skupiny Agrofert Holding je od roku 1996. Chemička zaměstnává asi 600 lidí.

Loni skupině Agrofert vzrostly nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 202 miliard korun. Nekonsolidovaný zisk před zdaněním klesl z předloňských 9,1 miliardy na 7,6 miliardy Kč. Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, předloni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo na světě s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK