Zaměstnancům firmy Evraz Vítkovice Steel vzrostou mzdy o 3 pct.

11.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 11. února (ČTK) - Zaměstnancům ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) vzrostou od dubna mzdy o tři procenta. Je to součást kolektivní smlouvy na roky 2013 až 2018, na níž se dohodlo vedení firmy s odboráři. ČTK o tom dnes informoval mluvčí EVS Jaromír Krišica.

Smlouva vstoupila v platnost 1. února. Předseda představenstva EVS Dmitrij Ščuka uvedl, že jednání o nové kolektivní smlouvě byla tvrdá, ale pragmatická a přístup odborářů konstruktivní. "Dohodu vnímám jako rozumný kompromis a myslím, že se vzhledem k současným těžkým podmínkám podařilo dospět ke kvalitní dohodě pro dalších pět let," uvedl Ščuka.

Nikoliv jednoduchá, ale určitě velmi konstruktivní byla vyjednávání i podle předsedy základní organizace Odborového svazu KOVO Zdeňka Kološe. "Nová kolektivní smlouva ve většině bodů kopíruje předchozí dohodu, některé body byly změněny v souladu s novým zněním Zákoníku práce. Za důležité považujeme fakt, že podle nové kolektivní smlouvy v tomto roce nikomu neklesne základní plat," uvedl Kološ.

EVS je třetí největší českou hutní společností, vyrábí ocel a válcované produkty. Nyní má 1115 zaměstnanců. Od roku 2005 je součástí ruské skupiny Evraz, což je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu, která kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK