Pojišťovny zdražily letos povinné ručení v průměru o tři procenta

11.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Velké pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos sazby pojistek v průměru o tři procenta. Se zdražením začaly některé z nich již v loňském roce. U rizikových klientů je ale zdražení citelnější a dosahuje několik desítek procent. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojistiteli.

"Česká pojišťovna byla nucena na konci loňského roku do sazeb povinného ručení promítnout stále se horšící ekonomiku tohoto pojištění, která je výsledkem nezodpovědné cenové politiky některých hráčů na trhu. Sazby pro letošek jsme nastavili tak, abychom byli schopni dostát i v budoucnu stále rostoucím závazkům, které z povinného ručení plynou. V průměru jsme zvýšili ceny povinného ručení o tři procenta," řekl ČTK mluvčí ČP Tomáš Zavoral. Výjimkou však mohou být vysoce rizikoví řidiči, jimž pojišťovna zdražila pojistky výrazněji.

Motoristé, jezdící dlouhodobě bez nehody, budou mít u Allianz povinné ručení vyšší pouze o zhruba tři procenta, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Těm, kteří svému okolí škodí opakovaně, jej Allianz zdražuje v rámci malusu třeba až o 40 procent. Zatímco ceny povinného ručení v posledních letech podle něj stále klesaly, škody naopak rostly. "Nejde o problém celého povinného ručení, ale o problém konkrétních lidí, kteří často a ve velkém bourají. Už před dvěma roky jsme začali striktně udělovat tzv. malus, který neodpovědným majitelům vozidel zvyšuje sazby," vysvětlil Bálek.

Zatímco škody na majetku se dramaticky nemění, u škod na zdraví průměrná výše poskytnutých plnění trvale výrazně roste, doplnil mluvčí ČSOB Petr Milata. V průběhu minulého roku ceny povinného ručení u ČSOB Pojišťovny reagovaly na zmíněný trend, a tedy mírně rostly. V průměru činil nárůst pět procent. "Díky relativně detailní segmentaci (určení ceny na základě posouzení celé řady vstupních kritérií) však existují skupiny klientů, jejichž povinné ručení mohlo i zlevnit," podotkl.

Náklady na odškodnění dopravních nehod z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které vznikly pojišťovnám v roce 2011, převýšily předloňské vybrané pojistné z povinného ručení o procento. Průměrná sazba pojistného na vozidlo se snížila za šest let o 26 procent. "Výše pojistného je pod hranicí souvisejících nákladů, což může z dlouhodobého hlediska způsobit některým pojistitelům problémy," uvedl loni výkonný ředitel České kanceláře pojišťoven Jakub Hradec.

Mezi hlavní příčiny poklesu cen patřila podle odborníků cenová válka mezi pojišťovnami. Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje je podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Pojišťovny nabízejí klientům víc možností připojištění k povinnému ručení, nabízejí též různé slevy. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK