Faber: Pokud nepřijde korekce, čeká akcie pád jako v roce 1987

12.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Pokud se na akciové trhy v nejbližší době nedostaví citelnější korekce, pak hrozí, že se bude opakovat rok 1987 a s ním krach na burzách. Myslí si to uznávaný investor Marc Faber, který je autorem řady publikací o investování. Akciové trhy zahájily současný růst loni na podzim a ve Spojených státech jsou hlavní indexy na mnohaletých rekordech.

"Buď bude trh výrazněji korigovat hned teď, anebo budeme mít jen mělkou korekci a trh bude až do července nebo srpna zvolna a vytrvale růst," řekl Faber serveru Breakout, který patří společnosti Yahoo. Jinak hrozí, že se bude opakovat rok 1987, kdy akcie do léta zpevnily o 40 procent, aby pak za dva měsíce o 41 procent spadly.

"V březnu 2009 vypadalo všechno příšerně, zatímco teď nikdo nenachází důvod, proč by akcie neměly oslabovat," připomíná Faber. V březnu 2009 se většina akciových indexů ocitla na mnohaletých minimech, což byly dozvuky ztráty důvěry po pádu obří investiční banky Lehman Brothers v září 2008. V té době většina analytiků doporučovala akciím se vyhnout.

"My říkáme, že akcie se mají nakupovat, kdy všechno vypadá příšerně. Nikdo by se neměl snažit nakupovat, když všechno vypadá skvěle," podotkl v telefonickém rozhovoru z Thajska Faber. Problém je podle něj v tom, že teď nikdo neříká, že je všechno skvělé a dokonce i v médiích se říká, že teď je čas prodávat.

Faber doporučuje investorům, kteří mají zisky, aby část akcií prodali. V portfoliích ale akcie stále mají místo. "Pokud máte 100 procent prostředků v akciích a koupili jste je teprve teď, pak byste měli svou situaci přehodnotit," říká Faber.

Dow Jonesův index se během dnešního obchodování vrátil nad 14.000 bodů, index S&P 500 se už několik dnů drží blízko 1500 bodů nebo mírně nad touto hranicí. Index Nasdaq Composite je blízko 3200 bodů, kde byl naposledy na podzim roku 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK