Česká ekonomika loni klesla o 1,1 procenta a je dál v recesi

14.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká ekonomika loni meziročně klesla o 1,1 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Takový propad analytici předpokládali. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném čtvrtém čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Ekonomika tak dál zůstala v recesi, kde se nachází již od konce předloňského roku. Nedařilo stavebnictví a zemědělství, uvedl ČSÚ.

 

HDP v loňském roce oproti předchozímu roku, kdy meziročně stoupl o 1,9 procenta, postupně klesal ve všech čtyřech čtvrtletích. "Úrovně tvorby hrubé přidané hodnoty nedosáhla ve srovnání s rokem 2011 zejména odvětví stavebnictví, zemědělství a také peněžnictví a pojišťovnictví. Negativně přispěl k poklesu HDP též vývoj daní z produktů, jejichž meziroční pokles se přiblížil ke dvěma procentům," uvedl ČSÚ. Naopak pozitivní byl s výjimkou čtvrtého čtvrtletí příspěvek zpracovatelského průmyslu, dodali statistici.

Na poptávkové straně ekonomiky se na celkovém poklesu podílely především domácnosti snížením výdajů ve stálých cenách o více než tři procenta. Nižší než v předchozím roce byla i tvorba hrubého fixního kapitálu. Pozitivně naopak působil v průběhu celého roku vývoj zahraničního obchodu, kde celkový růst vývozu o 4,3 procenta byl o dva procentní body vyšší než zvýšení dovozu.

Meziroční i mezičtvrtletní vývoj negativně ovlivnilo, stejně jako v průběhu celého roku, odvětví stavebnictví doplácející na nízkou investiční aktivitu podnikatelského i vládního sektoru. K poklesu v uplynulém čtvrtletí podle ČSÚ navíc výrazně přispěl i zpracovatelský průmysl a v jeho rámci především výroba dopravních prostředků. Horší výsledky než v posledním čtvrtletí roku 2011 zaznamenaly zemědělství a podnikatelské služby.

Naopak pozitivně ovlivnil vývoj HDP nárůst spotřební daně z tabákových výrobků v důsledku předzásobení souvisejícího se zvýšením daňové sazby v roce 2013.

Příspěvek jednotlivých složek poptávky k vývoji HDP byl v posledním čtvrtletí loňského roku podle statistiků značně diferencovaný. "Pozitivní vliv zahraničního obchodu nebyl schopen kompenzovat pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a na tvorbu fixního kapitálu," uvedl ČSÚ.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK