Maďarsko prohloubilo ve 4. čtvrtletí propad na 2,7 procenta

14.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. února (ČTK) - Maďarská ekonomika prohloubila ve čtvrtém čtvrtletí meziroční propad na 2,7 procenta z tempa 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí a utrpěla nejhlubší ztrátu od konce roku 2009. Za celý rok 2012 její hrubý domácí produkt klesl o 1,7 procenta, sdělil dnes maďarský statistický úřad. Maďarsko si loni vedlo nejhůře v regionu střední Evropy a vykázalo ještě horší výkon než česká ekonomika.

Čtvrtletní výkon Maďarska byl horší, než se čekalo. Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali pokles HDP na dvě procenta.

V mezičtvrtletním srovnání se HDP na konci roku snížil o 0,9 procenta. V předešlém čtvrtletí klesl o 0,4 procenta a sestupuje bez přerušení od počátku roku.

V prudkém poklesu pokračoval zemědělský sektor, jehož produkce už ve třetím čtvrtletí ztratila zhruba 20 procent. Výrazný útlum zasáhl i průmysl, kde produkce podle dnešních údajů klesla meziročně o 7,6 procenta, nejvíce za déle než tři roky. Nižší byl vývoz i domácí spotřeba.

O něco lépe než Maďarsko si vedla česká ekonomika. Ta loni klesla o 1,1 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí její HDP podle dnešních údajů meziročně klesl o 1,7 procenta. Česká ekonomika je v recesi již od konce předloňského roku.

Slovensko se naopak udrželo v růstovém pásmu. Jeho ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí však zpomalila tempo meziročního růstu na 0,7 procenta z 2,1 procenta v třetím kvartálu a zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK