Propad ekonomiky eurozóny se ve 4.čtvrtletí prohloubil na 0,6 pct

14.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. února (ČTK) - Eurozóna v posledním loňském čtvrtletí prohloubila hospodářskou recesi a pokles utrpěly i dvě její největší ekonomiky. Hrubý domácí produkt 17 zemí měnové unie se proti předešlému čtvrtletí propadl o 0,6 procenta, nejvíce od prvního čtvrtletí roku 2009. Ekonomika celé Evropské unie klesla o 0,5 procenta, sdělil statistický úřad Eurostat v dnešním předběžném odhadu.

Za celý loňský rok HDP eurozóny klesl o 0,5 procenta a ekonomika EU ztratila 0,3 procenta. Pro měnovou unii to byl první kalendářní rok, kdy HDP nerostl v žádném ze čtyř čtvrtletí, přinejmenším od roku 1995, kdy Eurostat začal tyto údaje pořizovat.

Země měnové unie zaznamenaly v předešlých dvou čtvrtletích mírný pokles a v prvním čtvrtletí jejich ekonomika stagnovala. Celá EU vykázala ve třetím čtvrtletí růst o 0,1 procenta.

V meziročním srovnání klesl HDP zemí eura o 0,9 procenta po poklesu o 0,6 procenta ve třetím čtvrtletí. EU prohloubila meziroční pokles na 0,6 procenta z předešlého tempa 0,4 procenta.

Pokles na konci roku nehlásily už jen slabé ekonomiky Španělska, Itálie, Kypru, Portugalska a Nizozemska. Německo, které je největší ekonomikou a tahounem Evropy, se v mezičtvrtletním srovnání propadlo o 0,6 procenta, nejhlouběji od poslední recese roku 2009. Francie vykázala pokles o 0,3 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK