Pět z 20 největších solárních elektráren má skryté vlastníky

15.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Za pěti z 20 nejvýkonnějších solárních elektráren v zemi stojí společnosti s akciemi na majitele. ČTK to zjistila z materiálů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a z obchodního rejstříku. Neznámí majitelé jsou například u druhé největší fotovoltaické instalace v zemi, elektrárny Nová Ves-Vepřek na Mělnicku, která má instalovaný výkon 35,1 megawattu.

Největší solární park v Česku provozuje energetická společnost ČEZ u Ralska, kde má čtyři elektrárny o souhrnném instalovaném výkonu 38,3 megawattu. Energetické společnosti, jejímž většinovým vlastníkem je stát, patří ještě další tři solární elektrárny z desítky největších fotovoltaických provozů v zemi.

Druhou největší solární elektrárnu v Česku provozuje firma FVE CZECH NOVUM, jejímž většinovým vlastníkem je společnost Decci a.s. s akciemi na majitele. Nejasní jsou vlastníci také u deváté největší fotovoltaické elektrárny v ČR u Uherského Brodu. Zařízení patří společnosti Divalia, která je podle obchodního rejstříku vlastněná firmou Milplace s akciemi na majitele.

Podobná situace je u desátého největšího solárního parku, komplexu dvou elektráren v Chrudichromech na Blanensku. Komplex společně provozují firmy Photon Park a Photon Forest, za kterými stojí společnosti Porubovka a.s. a Depohyl a.s. Obě akciové společnosti mají akcie na majitele.

Skrytou vlastnickou strukturu má i společnost SPL a.s., která provozuje desetimegawattovou solární elektrárnu u obce Letkov na Plzeňsku. Stejně je na tom společnost EnergoHelis a.s., která vlastní solární park u Oslavan na Brněnsku o instalovaném výkonu osm megawattů.

Složitější je vlastnická struktura solárního komplexu Brno - Tuřany, který spojuje celkem tři elektrárny o souhrnném instalovaném výkonu 21,2 megawattu. Vlastníkem komplexu je společnost Brno Solar Park a.s., ve které drží 40 procent Letiště Brno. Poloviční podíl ve společnosti ale dohromady drží firmy SE - Solar II a.s. a Proxy - Finance a.s., které obě mají akcie na majitele.

Za třemi z 20 největších fotovoltaických parků v ČR stojí zahraniční vlastníci. Solární elektrárnu u Stříbra na Tachovsku provozuje firma Solar Stříbro s.r.o. s německými majiteli. Elektrárnu u obce Líně na Plzeňsku provozuje firma Signo Solar PP01 s.r.o., za kterou stojí společnosti z Norska a Německa. Komplex u Tuchlovic na Kladensku patří společnosti FVE Tuchlovice s.r.o. Za ní stojí firma Škoda Investment a.s., kterou vlastní nizozemská společnost Appian Machinery (Netherlands) B.V.

Elektřinu ze solárních elektráren musejí distribuční společnosti vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se projevuje v konečných cenách spotřebitelům. V letošním roce platí odběratelé v ceně každé megawatthodiny elektřiny 583 korun na podporu obnovitelných zdrojů, loni to bylo 419 korun.

ERÚ minulý týden oznámil, že někteří jeho pracovníci v letech 2005 až 2011 zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny a že kvůli vyšším cenám vznikly miliardové škody. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun.

Největší solární komplexy v ČR a jejich vlastnická struktura: Elektrárna Instalovaný výkon (MW) Majitel Vlastnická struktura Ralsko (okres Česká Lípa) 38,3 ČEZ akciová společnost s majoritním podílem státu Nová Ves-Vepřek (okres Mělník) 35,1 FVE CZECH NOVUM s.r.o., většinový vlastník Decci a.s. má akcie na majitele Ševětín (okres České Budějovice) 29,9 ČEZ akciová společnost s majoritním podílem státu Chomutov 26 Z-Group Steel Holding akciová společnost s akciemi na jméno Brno Tuřany 21,2 Brno Solar Park akciová společnost s akciemi na jméno; poloviční podíl v ní vlastní firmy s akciemi na majitele Mimoň (okres Česká Lípa) 17,5 ČEZ akciová společnost s majoritním podílem státu Vranovská Ves (okres Znojmo) 16 ČEZ akciová společnost s majoritním podílem státu Stříbro (okres Tachov) 13,6 Solar Stříbro s.r.o., němečtí vlastníci Uherský Brod (okres Uherské Hradiště) 10,2 Divalia akciová společnost, její vlastník Milplace a.s. má akcie na majitele Chrudichromy (okres Blansko) 10 Photon Park, Photon Forest s.r.o., jejich vlastníky jsou firmy Porubovka a.s. a Depohyl a.s. s akciemi na majitele Letkov (okres Plzeň - jih) 10 SPL akciová společnost s akciemi na majitele Líně (okres Plzeň - sever) 10 Signo Solar PP01 s.r.o., vlastníci z Norska a z Německa Zašová (okres Vsetín) 9,2 Ren Power CZ akciová společnost s akciemi na jméno Zakřany (okres Brno - venkov) 8,4 Papeno s.r.o. Oslavany (okres Brno - venkov) 8 EnergoHelis akciová společnost s akciemi na majitele Tuchlovice (okres Kladno) 7,8 FVE Tuchlovice s.r.o., vlastněná firmou Škoda Investment a.s., která má nizozemského majitele Sokolnice (okres Brno - venkov) 7,5 Papeno 2 s.r.o. Bařice-Velké Těšany (okres Kroměříž) 7,3 Ren Power CZ akciová společnost s akciemi na jméno Vlkoš (okres Hodonín) 6,8 Top Centrum s.r.o. Raková (okres Prostějov) 6,5 Rekman s.r.o.

Zdroj: ERÚ, www.justice.cz

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK