Studie: Novela o zakázkách přispěla k propadu HDP o 41 mld. Kč

18.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Novela zákona o veřejných zakázkách, která platí od dubna 2012, přispěla krátkodobě k propadu hrubého domácího produktu o 41 miliard korun a ke snížení zaměstnanosti o téměř 20.000 míst. Vyplývá to ze studie společností Grant Thornton a CEEC Research, o které dnes firmy informovaly v tiskové zprávě. HDP loni klesl podle předběžných údajů o 1,1 procenta.

Studie odhaduje hodnotu vypsaných zakázek v loňském roce na 311 miliard korun. Při meziročním srovnání období od dubna 2012, kdy začal platit nový zákon o veřejných zakázkách, do prosince 2012 to znamená pokles o 47,4 procenta, meziroční srovnání celých let 2011 a 2012 ukazuje pokles o 9,2 procenta," uvádí studie. Ta zkoumala vliv nového zákona na zakázky ve stavebnictví, projekční činnost a informačních technologiích pomocí tzv. modelu input-output analýzy. Počet zakázek prý klesl od dubna do prosince 2012 meziročně o 28 procent.

"Je třeba tuto situaci a problémy se zadáváním zakázek co nejdříve napravit a změnit platnou úpravu tak, aby podporovala růst," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Pro změnu některých pasáží zákona se vyjádřila i Hospodářská komora.

Novela zákona o veřejných zakázkách tak podle závěrů studie přinesla zatím více negativních než pozitivních momentů. Kromě dopadu na HDP a zaměstnanost přináší také vyšší administrativní zátěž a vyšší náklady na přípravu výběrových řízení, uvádí autoři studie. Proklamovaným cílem novely bylo transparentní zadávání veřejných zakázek.

Novela snížila zákonné limity pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu z dosavadních dvou milionů korun bez DPH na polovinu. Pro stavební práce novela limit snížila z šesti milionů bez DPH na tři miliony. Od 1. ledna 2014 pak má pro obě oblasti veřejných zakázek platit stejná výše limitu - jeden milion korun bez DPH.

Kromě toho musí být všechny dokumenty a informace související s veřejnou zakázkou veřejné. Novela také zrušila u veřejných zakázek losování. Zadavatel musí nově zveřejňovat také konečnou cenu za zakázku a seznam subdodavatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK