Jediným řešením evropské krize je fiskální unie, tvrdí studie PwC

19.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 19. února (ČTK) - Evropskou dluhovou krizi lze vyřešit jedině prostřednictvím fiskální unie. Všechna dosavadních opatření vedla pouze ke krátkodobé stabilizaci situace v eurozóně. Uvedl to dnes šéf německé divize poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Norbert Winkeljohann při prezentaci studie vypracované společně s Hamburským institutem pro světovou ekonomiku (HWWI).

K zajištění trvalé stabilizace eurozóny se podle studie "členské státy musí vzdát části své rozpočtové suverenity". Do společného evropského rozpočtu by tak například mohlo směřovat deset procent národních výnosů z daně z příjmu. Studie rovněž vyzývá k vytvoření funkce měnového komisaře se silnými pravomocemi, který by kontroloval využívání těchto prostředků, napsala agentura DPA.

Představitelé 25 zemí Evropské unie již zhruba před rokem podepsali takzvaný fiskální pakt, kterým se zavázali dodržovat vyrovnané či přebytkové státní rozpočty. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit Česko a Británie. Na paktu se většina EU shodla v reakci na dluhovou krizi a ve snaze předcházet jejímu opakování v budoucnosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK