Akcie v Tokiu prudce klesly, po zprávě Fedu zpevňuje dolar

21.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. února (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oslabily, a navázaly tak na prudký středeční pokles na Wall Street. Ten vyvolal obsah zápisu z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed), v němž někteří činitelé Fedu uvedli, že mají obavy ze současné výrazně expanzivní měnové politiky. Na devizových trzích ale ze stejného důvodu zpevňuje kurz dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 159,15 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,39 procenta na hodnotě 11.309,13 bodu. Sestoupil tak z maxima za více než čtyři roky. Širší index Topix ztratil 1,11 procenta a zakončil obchodování na 962,86 bodu.

Fed ve středu zveřejnil zápis z jednání měnového výboru, které se konalo na konci ledna. V zápisu mimo jiné uvedl, že nákupy dluhopisů zastaví možná dřív, než si původně představoval, pokud by se ukázalo, že má měnová politika Fedu vliv na růst inflace. Fed už dříve uvedl, že nízké úroky asi nechá v platnosti tak dlouho, až výrazně klesne nezaměstnanost.

Na devizových trzích v reakci na zprávu Fedu zpevnil dolar, který si většinu zisků udržel po celý den. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, během dne zpevnil dokonce nejvíce za posledních sedm měsíců. Euro k dolaru je naopak na zhruba měsíčním minimu.

Dolar vůči jenu zpevnil na 93,58 JPY a od začátku roku už přidal kolem osmi procent. Euro k dolaru oslabilo na 1,3258 USD, zatímco dolarový index vystoupil na 81,12 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK