Japonské akcie v závěru týdne zpevnily, vzhůru se vydal i dolar

22.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. února (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden růstem, k němuž nejvíce přispěl zájem investorů o podhodnocené tituly. Na trhu je ale znát větší opatrnost a obchodníci vyčkávají, co vzejde z dnešního jednání vrcholných představitelů Spojených států a Japonska. Na devizových trzích v růstu pokračoval dolar, který těží převážně z postoje americké centrální banky (Fed) k dalšímu uvolňování měnové politiky.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 76,81 bodu a den uzavřel vyšší o 0,68 procenta na 11.385,94 bodu. Smazal tak všechny počáteční ztráty, které v reakci na horší statistiku z USA a eurozóny dosahovaly až 1,2 procenta. Za celý týden index přidal o 1,9 procenta. Širší index Topix dnes přidal 0,06 procenta na 963,48 bodu.

Americký prezident Barack Obama dnes bude jednat s japonským premiérem Šinzó Abem. Japonsko je v Asii významným americkým spojencem, Abe ale bude s Obamou jednat v době, kdy vrcholí teritoriální spory mezi Japonskem a Čínou a kdy některé světové mocnosti obviňují Japonsko, že se snaží snížit kurz vlastní měny, aby podpořilo ekonomiku.

Na devizových trzích pokračoval v růstu kurz dolaru, jemuž svědčí obsah zápisu z posledního jednání měnového výboru Fedu. Zápis ukázal, že někteří činitelé mají obavy z příliš expanzivní měnové politiky a navrhují, aby Fed současné nákupy dluhopisů buď omezil, anebo ukončil dřív, než původně plánoval.

Euro vůči dolaru oslabilo až na 1,3162 USD, což bylo šestitýdenní minimum. Později ale ztráty smazalo a dostalo se až na 1,3212 USD, což byl nárůst asi o 0,2 procenta. Dolar k jenu zůstal bez větších změn na 93,28 JPY, kanadský dolar k americkému se pohyboval kolem sedmiměsíčního minima 1,0165 CAD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK