Výše sazby DPH u stravování

31.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Víte, jaké sazby DPH platí při konzumaci jídla přímo v restauracích a jaké při dodání zboží? Proč se někdy započítávají obě sazby? Vše vám objasníme v následujícím článku…

Téma týdne: Co zdražilo vstupem do EU

Od našeho vstupu do Evropské unie, kdy vstoupil v platnost zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, se na stravovací služby uplatňuje 19% sazba DPH. K těmto službám se pojí i poskytnutí prostor ke konzumaci, nádobí, příborů, stolů a samozřejmě služeb obsluhy. V závodních jídelnách se uplatňuje také základní sazba daně 19%.

U dodání jídel určených ke konzumaci mimo místo prodeje tomu je jinak. Zde platí sazba daně, která je platná pro příslušné zboží. U nápojů a potravin se uplatňuje snížená sazba daně, tj. 5%. K dodání stravy se vztahuje i dodání hotových jídel pro spotřebu v jiných zařízeních, do domácností nebo pro prodej potravin a nápojů v prodejních automatech.

Existují však místa, kde se kombinují služby spojené s podáváním jídel i dodáním zboží, jako například v bufetech nebo cukrárnách. Zde je potřeba obě činnosti provozně i v evidenci pro daňové účely oddělit.

Při stanovení ceny se může plátce DPH sám rozhodnout, jak se odlišná sazba daně promítne do cen za dodávané zboží a poskytnuté služby. Tím se rozumí, že má možnost si stanovit za jednotlivá plnění jiné ceny dle daných sazeb daně nebo ceny stejné a využít tak průměrného daňového zatížení.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky