Pro česká jatka je počet porážek koní zcela zanedbatelný

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 26. února (ČTK) - V průměru 300 až 400 koní porážejí každoročně už několik let jatka v republice. Jde převážně o zraněná a vyřazená zvířata. Počet porážek je zanedbatelný vzhledem k tomu, že se v Česku porazí ročně až 280.000 kusů skotu, tři miliony prasat a desítky milionů kusů drůbeže. Na žádných jatkách řezníci neporážejí více koní, všude jde o jednotky kusů ročně, řekl dnes ČTK ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Reagoval tak na evropskou aféru s koňským masem, které je místo masa hovězího v různých výrobcích.

"Většinou jde o koně s nevyléčitelnými zraněními nohou nebo kusy, které už vysloužily v nějakém hospodářství. Tomu bude odpovídat i nižší dosažená cena. V ČR se zdraví koně na jatka nedávají," uvedl. V některých zemích, například v Itálii, jsou specializované porážky na koně včetně odbytových kanálů. "Můžete tam jít do obchodu, kde koupíte jen koňské maso a speciality z něj, což u nás není," dodal Katina.

V ČR se ceny koňského masa nesledují, jde o individuální dohody. "Cenová statistika není u nás dostupná ani u jehněčího, skopového a kozího masa, i když se ho porazí znatelně více než koní. Není to běžná komodita," uvedl Katina. Vzhledem k tomu, že určitá část Evropy koňské maso odmítá a je po něm menší poptávka, předpokládá, že je levnější než hovězí.

Konina je normální maso a v dobách, kdy se koně více využívali v hospodářství, se běžně jedlo. "Hysterie se k nám i na celou Evropu přenesla z britských ostrovů, kde je kůň téměř posvátné zvíře a je téměř vyloučené ho tam ve větších objemech prodávat ke spotřebě. Tamější lidé jsou milovníci koní a psů," řekl Katina.

Podle českých zpracovatelů je špatně, že maso nebylo správně označené a bylo deklarované jako hovězí. Záměny podle nich zřejmě nezavinily jatks v zemích, odkud se koňské maso vyvezlo, ale až další články zpracovatelského řetězce. "Jeden motiv je cena a druhý je, že by koňské maso v určitých částech Evropy ani jako levnější neprodali, tak pro ně bylo asi jednodušší označit ho klamavě za hovězí, které je akceptovatelné," uvedl Katina. Dodal, že Italové jsou ke koňskému masu úplně otevření. Tuzemští strávníci by podle něj mohli být mezi Italy a Brity.

Podle Katiny lze koninu uplatnit jako přídavek k ostatním masům nebo jako náhražku hovězího, což ale musí být vždy na výrobku označeno. "Ve všech evropských zemích to nemusí být běžné, ale u nás platí pro koně to, co všude v Evropě pro skot. Každý kus musí být individuálně evidovaný v ústřední evidenci pod ministerstvem zemědělství a jeho číslo doprovází maso až do fáze prodeje nebo dalšího zpracování," řekl. Jatka musejí uchovávat evidenci, jak daný kus zpracovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK