Euro oslabilo vůči dolaru kvůli výsledku italských voleb

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. února (ČTK) - Euro se dnes propadlo až na sedmitýdenní minimum vůči dolaru poté, co patový výsledek italských parlamentních voleb obnovil obavy investorů z dluhové krize v eurozóně. Později však jednotná evropská měna velkou část svých ztrát smazala.

Euro večer vůči dolaru vykazovalo proti pondělnímu závěru pokles o pouhých 0,1 procenta na 1,3048 USD. Během dne oslabilo až na 1,3017 USD, tedy na nejnižší úroveň od 7. ledna. Vůči japonskému jenu kleslo o 0,6 procenta na 119,24 JPY.

Euro se tento měsíc dostalo pod tlak poté, co na začátku roku výrazně posilovalo díky nadějím, že eurozóna již má nejhorší část dluhové krize za sebou. Jednotná evropská měna tak v únoru sestoupila z 15měsíčního maxima vůči dolaru i z téměř tříletého maxima vůči jenu, napsala agentura Reuters.

Dolar dnes opět oslabil vůči jenu poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke při svém vystoupení v Kongresu obhajoval přínosy programu pro nákup dluhopisů, kterým se Fed snaží podpořit domácí ekonomiku. Dolar večer vůči jenu klesl o půl procenta na 91,34 JPY. V pondělí se propadl až na téměř měsíční minimum 90,92 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK