Stav americké ekonomiky a valuace akcií

27.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Člověk přímo žasne, co za 24 hodin dokážou s finančními trhy udělat jedny volby. Dřív než společně s ostatními začnete zběsile utíkat k východu, přečtete si tuto analýzu. Jejím cílem je nabídnout pohled, díky němuž lépe uvidíte stav americké ekonomiky a valuace akcií. Ukážeme i možné důsledky výsledku italských voleb.

Index národní aktivity chicagského Fedu za měsíc leden klesl na -0,32 bodu, což bylo zapříčiněno slabšími produkčními indikátory. Tříměsíční klouzavý průměr byl však již třetí měsíc za sebou nad nulou, která je hranicí ukazující směr trendu (viz graf níže). Na základě historických úrovní v indexu nenaznačuje současná úroveň ekonomické aktivity inflační tlaky pro současný rok, což je pro Bena Bernankeho (alias Vrtulníkového Bena) palivem pro zachování kvantitativního uvolňování, jehož konec je zřejmě v nedohlednu.

saxo27022013_1.gif 

Čísla za listopad a prosinec zaznamenala také revizi směrem nahoru, přičemž čísla za listopad byla nejlepší od října 1999. Ekonomická aktivita v USA se v posledních měsících roku 2012 zvedla, a to navzdory řečem o slabé důvěře v době jednání o fiskálním útesu. Americký soukromý sektor je v dobrém stavu a škrty ve veřejných rozpočtech by měl ustát. Celkově vzato je pravděpodobné, že bude během roku americká ekonomika postupně zrychlovat a zakončí letošek zhruba tříprocentním růstem, čímž podpoří riziková aktiva jako jsou akcie.

Světové akcie ještě nejsou drahé

Aktuální rally na akciích je působivá, ale navzdory o 15,5 procent vyšší valuaci oproti dubnu 2010 je náš valuační model Z-score na světových akciích nižší. Na základě multiplikačních valuačních výpočtů se světové akcie obchodují na úrovni - 0,68 směrodatné odchylky, oproti průměru počítaném od roku 1996. Vzhledem k dalším aktuálním ukazatelům, které máme k dispozici, očekávám, že budou světové akcie i letos nadále růst a zakončí rok výše než je jejich současné ohodnocení. Valuace akcií v eurozóně budou zřejmě překvapením.

 

saxo27022013_2.gif

 

Jak jsme již řekli v průběhu uplynulého půlroku mnohokrát, věříme nejvíce americkým akciím, jelikož budou těžit z růstu domácí i asijské ekonomiky. Naše novoroční taktická hra, kdy jsme označili akcie z evropských periferií jako potenciální vítěze roku 2013, však platí stále. A to i navzdory poslednímu klopýtnutí, jež způsobily italské volby. Pokud se široké ekonomické ukazatele budou i nadále po celý rok zlepšovat, potom by mohly být italské a španělské akcie letošními vítězi.

Autor komentáře je akciový stratég Saxo Bank

Autor článku

Peter Garnry


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE