Odcizených vozidel přibývá

02.06.2004 | , Finance.cz
Ručení


Povinné ručení musí mít uzavřeno každé vozidlo. U havarijního to tak již není, a přesto právě toto pojištění kryje i odcizení  vozidla a krádeže věcí z aut, kterých rok od roku přibývá …

Vlastníte automobil? A máte uzavřeno také havarijní pojištění? Toto pojištění kryje nejen riziko, kdy způsobíte dopravní nehodu a tudíž byste z povinného ručení nedostali žádné plnění v případě poškození vašeho automobilu, ale také například plnění v případě živelné události nebo krádeže, pokud ovšem máte i tato rizika v pojištění sjednána.
 
Statistiky hovoří jasně
Jenom v loňském roce bylo na území České republiky odcizeno 24 174 automobilů, z tohoto počtu na Prahu připadá 10 349 automobilů a objasněných případů v Praze bylo pouze 6%. Celkové škody z krádeží vozidel v roce 2003 přesáhly částku 4 miliardy Kč, z toho více než polovina opět připadá  na Prahu. Průměrná škoda na krádež jednoho vozidla je nejvyšší v Praze a  to 231 000 Kč, přičemž celorepublikový průměr činí 167,5  tisíce korun.  


Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Další kapitolou jsou krádeže věcí z automobilů. I toto nebezpečí se dotýká velkého počtu lidí. Škody způsobené touto trestnou činností přesahují ročně 1,5 miliardy Kč. Jedná se především o krádeže vloupáním do zaparkovaných automobilů, ale zloději si umí najít a vytvořit i jiné příležitosti. Zatímco počet krádeží je více či méně kolísavý, výše škod vykazuje jednoznačně rostoucí trend.

              
Zdroj: Ministerstvo vnitra

I přes tato nepěkná čísla průzkum prováděný pro Českou pojišťovnu hovoří o tom, že pro více než polovinu dotázaných je nejčastěji zmiňovaným hlavním důvodem pro sjednání havarijního pojištění krytí škody v případě havárie vozidla. Pouze čtvrtina uvedla jako hlavní důvod uzavření havarijního pojištění pro krytí škody v případě krádeže. A  přitom průměrná škoda při krádeži je 3,5x vyšší než při nehodě. 

Pokud chcete předejít, nebo alespoň minimalizovat nebezpečí krádeže vozidla, zkuste dodržovat následující opatření:

  • Parkování: parkujte pokud možno v garáži, na hlídaném parkovišti nebo přehledném místě.
  • Auto vždy pečlivě zamykejte.
  • Nenechávejte v autě viditelně žádné věci.
  • Zabezpečení: Užívejte certifikované mechanické zábranné prostředky (zámky na řadicí páku, uzamykatelné tyče na volant, zámky převodovek,…), autoalarmy a imobilizéry, využít můžete i montáže vyhledávacích systémů.
  • Při nákupu ojetého vozidla prověřte základní identifikátory vozu.

I přes toto nelze stoprocentně zabezpečit žádné auto, a proto pamatujte i na vhodně uzavřené havarijní pojištění. Havarijní pojištění motorových vozidel je určeno k úhradě škod vzniklých havárií, vandalismem, krádeží, živelní událostí nebo pro poskytnutí nezbytné pomoci, pokud k pojistné události dojde v zahraničí. Například pojištění od České pojišťovny zahrnuje nově i pojištění následků úrazu nebo smrti úrazem dopravovaných osob a pojištění asistenčních služeb v případě nehody. A ani to není výčet všech možností, jaké může havarijní pojištění nabídnout, stačí si jen vybrat z dalších připojištění, které pojišťovny nabízí.

A kdy je vhodné havarijní pojištění uzavřít?
Při úvahách o uzavření havarijního pojištění většina z nás dospěje k závěru: u nového vozidla ano, u staršího ne. Ale výše pojistného závisí nejen na stáří vozidla, ale například také na značce vozidla (Nejnižší sazby pojistného jsou pro automobily tuzemské výroby, nejvyšší pak pro zloději často vyhledávané značky typu Mercedes, Audi či BMW.), výši spoluúčasti (čím nižší spoluúčast, tím je pojištění dražší), zabezpečení vozidla (slevy za různé druhy zabezpečení mohou dosáhnou až desítek procent) a v neposlední řadě se na výši pojistného podílí stejně jako u povinného ručení také bezeškodní průběh (i zde bonusy mohou dosáhnout desítky procent).

Překvapivě tedy může být havarijní pojištění výhodné i u podstatně staršího vozidla, které však bude přihlášeno autorizovaným dovozem, dobře zabezpečeno, uplatníte některý z bonusů a vyberete si přiměřenou spoluúčast,“ říká Miroslav Řezník z České pojišťovny. Naopak pro vozidlo individuálně dovezené, relativně nové i s výběrem přiměřené spoluúčasti, ale bez zabezpečení, bez možnosti uplatnění bonusu nemusí být cena havarijního pojištění pro mnoho klientů akceptovatelná. A jak již bylo řečeno výše, v sazbě pojištění hraje důležitou roli také riziko odcizení té které značky. A u luxusních automobilů je toto riziko výrazně vyšší než u běžných automobilů a tomu odpovídají i příslušné pojistné sazby.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát