Reformy jsou podle šéfa ECB cestou ke spravedlivější společnosti

27.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Současné snahy o překonání evropské dluhové krize sice mají rozsáhlé sociální dopady, jsou však cestou ke spravedlivější společnosti. Uvedl to dnes podle agentury AP šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

 

Reformy podle Draghiho povedou k odstranění problémů, jako jsou daňové úniky a rozsáhlá nezaměstnanost mládeže. "Je chybou říkat, že země provádějí reformy pouze proto, aby potěšily finanční trhy, nebo vyhověly požadavkům technokratů (z Evropské komise a ECB)," prohlásil šéf ECB.

Příčinou rozsáhlých sociálních dopadů reforem je podle Draghiho skutečnost, že přínosy těchto opatření se projeví teprve se zpožděním. Šéf ECB rovněž upozornil, že strukturální problémy evropské ekonomiky nemůže řešit centrální banka, a vyzval evropské země k dalším reformám.

K pokračování v reformním úsilí dnes evropské země vyzval také prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Konečným cílem podle něj zůstává vytvoření skutečné hospodářské unie, napsala agentura DPA.

Řada evropských zemí v důsledku dluhové krize přikročila ke snižování rozpočtových výdajů a zvyšování daní, což má negativní dopady na ekonomiku a zaměstnanost.

Statistický úřad Eurostat tento měsíc oznámil, že hrubý domácí produkt eurozóny se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 0,6 procenta, tedy nejprudším tempem od začátku roku 2009. Za celý loňský rok HDP eurozóny klesl o 0,5 procenta. Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci zůstala na rekordním maximu 11,7 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK