Kde se žije nejlépe?

04.03.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Za rok 2012 kralují indexu prosperity opět severské země – Norsko, Dánsko a Švédsko. Česká republika patří do třicítky zemí s nejlepšími podmínkami k životu. „Prosperity Index“ hodnotí současně ekonomickou vyspělost zemí a kvalitu života občanů. Kde se žije nejlépe?

Za rok 2012 bylo hodnoceno 142 zemí světa dle řady ukazatelů. Výslední index prosperity hodnotí jednotlivé země světa podle:

  • Vyspělosti domácí ekonomiky, materiálního blahobytu občanů, osobní svobody občanů, úrovně zdravotnictví či po sociální stránce. Nejvyšší očekávaná délka života je v nejbohatších zemích světa.
  • Přestože se například všechny členské země EU dle mnoha ekonomických ukazatelů považují za jedny z nejvyspělejších zemí světa, existují mezi nimi značné rozdíly v očekávané délce života a délce života bez zdravotních komplikací. V průměru žijí Evropané 80,7 % života bez zdravotních problémů, na Islandu však dokonce 91,5 % života. Dalšími zeměmi, kde mají občané v průměru nejméně zdravotních problémů, jsou: Malta, Dánsko, Řecko, Švédsko, Norsko a Nizozemí.

Evropa hraje prim

V hodnocení za rok 2012 hrají evropské země prim. V první třicítce je hned 20 evropských zemí. Za rok 2012 patří České republice 28. místo, což je o dvě místa horší hodnocení než za rok 2011. Podmínky k životu jsou v Česku velmi dobré. U nás je dokonce nejméně sociálně vyloučených občanů a nejnižší míra chudoby.

  • Desítku zemí s nejlepšími podmínkami k životu tvoří Norsko, Dánsko, Švédsko, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Finsko, Nizozemí, Švýcarsko, Irsko. Jedná se o země, které kralují většině renomovaných žebříčků.
  • Hodnocení uzavírá desítka těchto zemí: Etiopite, Jemen, Zimbabwe, Togo, Burundi, Haiti, Čad, Afgánistán, Kongo, Středoafrická republika.

V bohatých zemích se žije lépe

Všechny země v první třicítce mají společné, že se jedná o ekonomicky vyspělé země s vysokým důrazem na osobní a ekonomickou svobodu. Konečné pořadí zemí totiž ovlivňují ekonomické výsledky národní ekonomiky, svoboda, bezpečnost či úroveň zdravotnictví.

Svoboda, výborné podnikatelstké podmínky, zdravé životní prostředí, kvalitní školství a zdravotnictví, dostatek prostoru pro seberealizaci, to jsou jenom některé základní principy, které nabízejí země na předních místech žebříčku.

Co mají společné země Skandinávie?

Na předních místech v žebříčku prosperity najdeme všechny severské země (Norsko, Dánsko, Švédsko, Finsko i Island).

  • Země Skandinávie jsou velmi vyspělé, dle vykázaného HDP na jednoho obyvatele patří Norsku v posledních letech vždy druhé místo na světě po Lucembursku. Severské země jsou stabilní, ekonomicky prosperující země s nízkou inflací, nezaměstnaností, minimální kriminilitou a korupcí a vzdělaným obyvatelstvem.
  • Životní styl občanů Skandinávie je dle mnoha studií nejzdravější. Například ve Švédsku: kouří pouze 17 % mužů (což je nejméně z členských zemí EU), spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele je šest litrů čistého alkoholu za rok (druhá nejnižší hodnota ze zemí EU), obézních občanů (tj. BMI > 30) je 9 % (čtvrtá nejnižší hodnota ze zemí EU). Navíc se Seveřané nejvíce věnují sportu, jí zdravě a žijí v příjemném a zdravém životním prostředí.

 

Tabulka: Legatum Prosperity Index 2012
Pořadí Země
1 Norsko
2 Dánsko
3 Švédsko
4 Austrálie
5 Nový Zéland
6 Kanada
7 Finsko
8 Nizozemí
9 Švýcarsko
10 Irsko
11 Lucembursko
12 USA
13 Velká Británie
14 Německo
15 Island
16 Rakousko
17 Belgie
18 Hongkong
19 Singapur
20 Taiwan
21 Francie
22 Japonsko
23 Španělsko
24 Slovinsko
25 Malta
26 Portugalsko
27 Korea
28 Česko
29 SAE
30 Kypr

Legatum Institute"Legatum Prosperity Index 2012"

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU