Mimořádná splátka hypotéky: Jak se vyhnout poplatku?

04.03.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Mimořádná splátka hypotéky nám může výrazně snížit celkové náklady na financování bydlení. Na její výhodnost však má zásadní vliv případný poplatek za využití této služby. Je tedy dobré vědět u jaké banky a za jakých podmínek se lze sankcím vyhnout.

TIP: Srovnání hypoték

Hypoteční banka

Pokud jste u Hypoteční banky dokončili čerpání úvěru, uhradili jste minimálně 12 splátek, můžete i mimo datum změny fixace využít mimořádné splátky v maximální výši 10% z aktuálního zůstatku jistiny. V tomto případě se vyhnete placení sankcí za předčasné splacení. Tuto službu je však třeba bezplatně sjednat již při uzavírání hypotečního úvěru.

Komerční banka

V rámci produktu Flexibilní hypotéka můžete opakovaně využít mimořádné splátky 20 % z úvěru, kdy se vyhnete sankcím.

GE Money

Podmínkou pro mimořádnou splátku bez poplatků u GE Money je, že splácíte účelový hypoteční úvěr vyšší jak 2 miliony Kč s obdobím fixace 3, 5 nebo 10 let. Využít této možnosti můžete jednou ročně, kdy lze splatit až 20 % z úvěru.

Česká spořitelna

Službu mimořádné splátky hypotéky bez poplatku lze sjednat k novým ale i stávajícím úvěrům. Zde je rozdíl například ve srovnání s Hypoteční bankou, kde musíme službu nastavit již při uzavírání úvěru. Splatit takto můžeme až 20 % z úvěrové částky. Mimořádná splátka bez sankcí je podmíněna písemným oznámením. Stejně jako u Hypoteční banky existuje možnost první mimořádné splátky po uhrazení alespoň 12 pravidelných měsíčních anuitních splátek od data sjednání služby. Pokud budeme chtít využít možnosti opakovaně, musíme opět 12 plateb počkat.

Raiffeisenbank

Až do 25 % nesplacené jistiny můžete vložit mimořádnou splátku u Raiffeisenbank. Podmínkou je 12 řádně uhrazených splátek. Za těchto podmínek se vyhnete sankcím za předčasné splacení. U hypotečních úvěrů bez dokládání příjmů však lze mimořádné splátky využít až po uplynutí 36 měsíců. Mimo termín konce platnosti úrokové sazby je úhrada mimořádné splátky zpoplatněna 10 % z její výše. V případě neúčelového hypotečního úvěru je to potom 1 %.

LBBW

Mimořádná splátka pro hypoteční úvěr z fixovanou úrokovou sazbou je zpoplatněna 5 % z předčasně splacené částky. Pokud by se jednalo o neúčelovou hypotéku (konsolidace spotřebitelských úvěrů, Americká hypotéka, etc.) do 1.880 tis. Kč je třeba počítat s 0,5 % poplatkem z předčasně splacené částky za situace, kdy do konce splatnosti zbývá 1 rok a méně. Pokud ovšem do konce splatnosti zbývá 1 rok a více, bude poplatek ve výši 1 % z předčasně splacené částky.

mBank

Jestliže budete chtít mimořádně splatit v průběhu fixace v rámci produktu mHypotéka light částku do 20 % nesplacené jistiny, poplatek neplatíte. Pokud výše mimořádně splátky tuto hranici překročí, počítejte se sankcí 3 % z objemu mimořádné platby. Tento objem představuje součet mimořádných splátek za období 12 měsíců od poslední aktualizace nesplacené jistiny. V prvním roce počíná tato doba běžet od prvního čerpání, přičemž k aktualizaci dochází každých 12 měsíců.

UniCredit Bank

V případě hypotečního úvěru Plus je potřeba počítat s poplatkem 5 % z částky mimořádné splátky za každý započatý rok od data úhrady mimořádné splátky do posledního dne platnosti stávající fixní úrokové sazby. Ve variantě úvěru Flexi nutnost zaplacení poplatku není.

Sberbank

U Volksbank, která se 28.2. 2013 přejmenovala na Sberbank, v průběhu fixace můžeme bez sankce provést mimořádnou splátku jednou ročně až do výše 10 % aktuálního zůstatku jistiny.

Wüstenrot

U Wüstenrot se vyhneme platbě za mimořádnou splátku v případě splacení části úvěru nad 70 % hodnoty zastavené nemovitosti.

Oberbank

Oberbank podmínky za mimořádnou splátku v sazebníku nemá upravené, u produktu StandardHypotéka je ovšem změna smluvních podmínek, do kterých by mimořádná splátka spadala 0,2 – 1 % ze zůstatku úvěru minimálně však 2.000 kč.

ČSOB

Pokud si při vyřizování úvěru nesjednáme službu mimořádné splátky, můžeme očekávat sankci ve výši 5 % z objemu mimořádné splátky za každý započatý rok před koncem fixace maximálně však 25 % z výše mimořádné splátky.

Autor článku

Daniel Pech


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ