Fortuna a záhada dividendy

13.03.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ke konci minulého týdne měli investoři možnost vyhodnotit výsledky celoročního hospodaření jedné z největších sázkových kanceláří ve střední Evropě, a sice Fortuny Entertainment Group. Představená čísla byla sama o sobě poměrně zajímavá zejména vzhledem k tomu, že se firmě na provozní úrovni podařilo překonat jak očekávání trhu, tak i cíle, které si stanovil sám management.

Fortuna je ovšem chápána jako dividendový titul, a tak se investoři pochopitelně soustředili na popis plánované dividendové politiky. Trh přitom nebyl, co se týče dividendy, příliš optimistický. Vědělo se totiž, že čistý zisk bude oproti roku 2011 na nižší úrovni a navíc se očekávalo pouhé udržení 90% dividendového výplatního poměru. Z toho vycházelo přesvědčení, že dividenda nepřesáhne loňských 0,23 EUR na akcii.

Očekávaný slabý čistý zisk byl sice potvrzen, nicméně management se rozhodl valné hromadě navrhnout vyplatit na dividendách celou sumu a nikoliv „jen“ 90 % tak jako v loňském roce. Dividenda z čistého zisku roku 2012 se vyšplhá na 0,24 EUR, čímž překoná posledně vyplácenou dividendu o 1 eurocent. To ovšem není všechno. Vedení překvapilo slovy o zvážení návrhu na vyplacení mimořádné dividendy. Bohužel jsme se nedočkali konkrétní informace, jaký podíl ze zadržených zisků minulých let bude mezi investory vyplacen. Nicméně po nahlédnutí do výkazu zisků a ztrát zjistíme, že pokud by Fortuna vyplatila vše, co na této položce vygenerovala v uplynulých letech, znamenalo by to de facto zdvojnásobení v současnosti navržené dividendy. Mimořádná dividenda by totiž mohla být až 0,22 EUR na akcii. To spolu s řádnou dividendou znamená velmi atraktivní dividendový výnos nad 12 %!

I když se valná hromada, na které se bude o případné dividendě jednat, koná až 28. května, bude Fortuna rozesílat pozvánky pro své investory již v polovině dubna. A právě na těchto pozvánkách se přesná výše navrhované mimořádné dividendy objeví, jakožto jeden z bodů k projednání. Toto je tedy nejbližší termín, kdy se dozvíme její výši a kdy bude záhada dividendy Fortuny vyřešena.

Investor by však neměl zapomínat ještě na jednu věc, a sice že management dividendu pouze navrhuje a na akcionářích hlasujících na valné hromadě poté záleží, jestli bude tento návrh přijat či nikoliv. Vzhledem k tomu, že investiční skupina Penta drží ve Fortuně pohodlný 67% podíl, bude záležet právě na ni, jestli se vysokých dividend dočkáme či nikoliv.

cyrrus130032013.jpg

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE